Pieczone Chilaquiles

Jak zdążyliście zauważyć od czasu do czasu zdarza mi się moją kuchnię przenosić do Meksyku 😀 Zupełnie przepadłam po tym jak spróbowałam tych smaków i połączeń, które myślę że do gustu przypadną każdemu. Dzisiaj pora na śniadaniowe danie, czyli Pieczone Chilaquiles na bazie domowej tortilli.

pieczone-chilaquiles

Co to takiego Chilaquiles? To danie złożone z chrupiących torilli (w moim przypadku to domowy placek tortilli, który przedzieliłam na 4 części i dodatkowo podpiekłam aby był bardziej chrupiący) w sosie z pomidorów i cebuli, podane z serem. Słowo Chilaquiles oznacza dosłownie „włożone do chili”. Ponieważ to danie śniadaniowe nie obyło się bez sadzonego jajka i awokado, a ser żółty zastąpiłam białym serem typu włoskiego. To wszystko daje razem wspaniałą fuzję smaków, która warta jest wcześniejszego wstania.

pieczone-chilaquiles

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na kuchnię meksykańską to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pieczone Chilaquiles

1 porcja (ok. 400 kcal)

Składniki:

tortilla:

mąka pszenna 40g

sól 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 szczypta

woda ciepła 30ml

masło do smażenia

sos chili:

pomidor 1 sztuka

cebula czerwona 1 sztuka

pietruszka 0.5 pęczka

papryczka chili (opcjonalnie)

bulion warzywny lub woda 65 ml

ser typu włoskiego ok. 15 g, kukurydza, jajko sadzone awokado 1/4 sztuki do podania

Wykonanie:

Składniki na tortille dokładnie mieszamy. Przenosimy ciasto na stół i podsypując mąką rozwałkowujemy na placek. Smażymy placek delikatnie na maśle po minucie z obu stron.

Kroimy tortillę na 4 kawałki i wstawiamy ją na parę minut do rozgrzanego (220 stopni) piekarnika. Gotową, chrupiącą tortillę przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Pomidory miksujemy z pozostałymi składnikami na sos i gotujemy w rondelku przez około 10 minut. Sos przenosimy na tortille, posypujemy kukurydzą i serem.

Zapiekamy całość przez ok. 10 minut w 220 stopniach. W tym czasie przygotowujemy jajko sadzone. Gotowe Chilaquiles podajemy z jajkiem i awokado.

Zapisz

Zapisz



>
Facebook