Pieczone Falafele na Ryżu

Wakacje już minęły i nie będę ukrywać, że udało mi się je spędzić fantastycznie! Moją jedzeniową miłością były ostatnio falafele i przyrządzam je na różne sposoby, z innymi dodatkami i „wnętrzem”. Staram się też je przygotowywać w piekarniku, a nie na głębokim oleju, aby było po prostu zdrowiej!

Najlepsze falafele jakie miałam okazję zjeść tego lata znalazłam w Nie-Mięsny Mięsny w Gdańsku na Dolnym Mieście. Podane idealnie, ze świeżymi, letnimi dodatkami. Ale skoro jesień za rogiem, dzisiaj zrobiłam prostą, rozgrzewającą wersję, czyli pieczone falafele na ryżu z cebulką.

Pieczone Falafele na Ryżu

 

Falafele są oczywiście w 100% wegańskie i świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla mięsa do obiadu. Pieczone są niestety bardziej suche niż te smażone na głębokim oleju dlatego polecam podać całość z ulubionym sosem 😉

Pieczone Falafele na Ryżu

4 porcja (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+40 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 1,40 zł za 1 porcję

Składniki:

200g ryżu białego

1000ml wody lub warzywnego bulionu

1 łyżka oliwy

sól, pieprz i 1 łyżeczka garam masala

2 cebule

falafele:

1 cebula

400g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

świeża natka pietruszki i kolendry

2 łyżeczki przypraw garam masala

sól i pieprz do smaku

pieczywo lub frytki, ulubiony sos do podania

Wykonanie:

Na łyżeczce oleju podsmażamy 1 cebulę do zeszklenia. Następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na falafele. Doprawiamy i formujemy 12 falafeli.

Wstawiamy je do lodówki. W tym czasie w głębokiej patelni gotujemy ryż z bulionem lub wodą, przyprawami i oliwą. Gotujemy do momentu, aż ryż zgęstnieje.

Przekładamy go wtedy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy 2 cebule posiekane w piórka i falafele. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.

Podajemy z pieczywem lub frytkami i ulubionym sosem.

Baked Falafels on Rice

4 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+40 minutes of baking and cooking)

Ingredients:

200g of white rice

1000ml of water or plantbased broth

1 tablespoon of oil

salt, pepper and 1 teaspoon garam masala

2 onions

falafels:

1 onion

400g of chickpeas (boiled or canned)

3 cloves of garlic

1 tablespoon of olive oil

fresh parsley and coriander

2 teaspoons of garam masala

salt and pepper to taste

bread or fries, favorite sauce for serving

Instructions:

On the teaspoon of oil, fry 1 onion. Then blend with the remaining ingredients for falafels. Season and form 12 falafels.

Put them in the fridge. Then, cook rice in a deep skillet with broth or water, spices and oil. Cook until the rice thickens.

Then transfer it into a casserole dish, put two onions and falafels on the top. Bake for about 30 minutes at 200 Celsius degrees.

Serve with bread or fries and your favorite sauce.

 



2 thoughts on “Pieczone Falafele na Ryżu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*