Wakacje już minęły i nie będę ukrywać, że udało mi się je spędzić fantastycznie! Moją jedzeniową miłością były ostatnio falafele i przyrządzam je na różne sposoby, z innymi dodatkami i „wnętrzem”. Staram się też je przygotowywać w piekarniku, a nie na głębokim oleju, aby było po prostu zdrowiej!
Najlepsze falafele jakie miałam okazję zjeść tego lata znalazłam w Nie-Mięsny Mięsny w Gdańsku na Dolnym Mieście. Podane idealnie, ze świeżymi, letnimi dodatkami. Ale skoro jesień za rogiem, dzisiaj zrobiłam prostą, rozgrzewającą wersję, czyli pieczone falafele na ryżu z cebulką.
Falafele są oczywiście w 100% wegańskie i świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla mięsa do obiadu. Pieczone są niestety bardziej suche niż te smażone na głębokim oleju dlatego polecam podać całość z ulubionym sosem 😉
Pieczone Falafele na Ryżu
4 porcja (1 ma ok. 400 kcal)
czas przygotowania: ok. 20 minut (+40 minut gotowania i pieczenia)
koszt: ok. 1,40 zł za 1 porcję
Składniki:
200g ryżu białego
1000ml wody lub warzywnego bulionu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz i 1 łyżeczka garam masala
2 cebule
falafele:
1 cebula
400g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
świeża natka pietruszki i kolendry
2 łyżeczki przypraw garam masala
sól i pieprz do smaku
pieczywo lub frytki, ulubiony sos do podania
Wykonanie:
Na łyżeczce oleju podsmażamy 1 cebulę do zeszklenia. Następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na falafele. Doprawiamy i formujemy 12 falafeli.
Wstawiamy je do lodówki. W tym czasie w głębokiej patelni gotujemy ryż z bulionem lub wodą, przyprawami i oliwą. Gotujemy do momentu, aż ryż zgęstnieje.
Przekładamy go wtedy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy 2 cebule posiekane w piórka i falafele. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z pieczywem lub frytkami i ulubionym sosem.
Baked Falafels on Rice
4 servings (1 has 400 kcal)
time of preparation: 20 minutes (+40 minutes of baking and cooking)
Ingredients:
200g of white rice
1000ml of water or plantbased broth
1 tablespoon of oil
salt, pepper and 1 teaspoon garam masala
2 onions
falafels:
1 onion
400g of chickpeas (boiled or canned)
3 cloves of garlic
1 tablespoon of olive oil
fresh parsley and coriander
2 teaspoons of garam masala
salt and pepper to taste
bread or fries, favorite sauce for serving
Instructions:
On the teaspoon of oil, fry 1 onion. Then blend with the remaining ingredients for falafels. Season and form 12 falafels.
Put them in the fridge. Then, cook rice in a deep skillet with broth or water, spices and oil. Cook until the rice thickens.
Then transfer it into a casserole dish, put two onions and falafels on the top. Bake for about 30 minutes at 200 Celsius degrees.
Serve with bread or fries and your favorite sauce.
Najnowsze komentarze