Pieczone Falafele z Sosem Jogurtowo-Orzechowym

Pieczone Falafele to sycące i zdrowe danie. Podane z delikatnym, jogurtowo-orzechowym sosem na domowej tortilli.

Kiedy byłam w Grecji to zdecydowanie brakowało mi dań strączkowych. Jakoś nie miałam okazji ich tam jeść i nie wiedziałam, że będzie mi ich tak brakować. Po powrocie od razu wzięłam się za przygotowanie kotlecików na bazie ciecierzycy 😉

pieczone falafele

Dużą zaletą tych falafeli jest to, że są pieczone, a nie smażone. Dlatego są delikatne i lekkie.

Falafele wyszły bardzo smaczne. Są również bardzo proste w przygotowaniu, bo wystarczy wstawić je na 30 minut do piekarnika, a w tym czasie zrobić sos i tortille. Zdrowo i pysznie!

pieczone falafele

Podałam kotleciki z sosem i domową tortillą. Doskonale smakują ze świeżymi warzywami.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na kotleciki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pieczone Falafele z Sosem Jogurtowo-Orzechowym

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

ciecierzyca 160g

czosnek 3 ząbki

cebula 1 mała sztuka

pietruszka 0.5 pęczka

sól i pieprz do smaku

mąka ziemniaczana 1 łyżka

oliwa do posmarowania kotlecików

sos:

masło orzechowe 1 łyżka

jogurt naturalny grecki 200g

sok z cytryny 1 łyżka

jajko na twardo 1 sztuka (opcjonalnie)

wrapy:

mąka pszenna 50g i więcej

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

ciepła woda 30ml

oliwa do smażenia

rukola, pomidorki, rzodkiewki do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Ciecierzycę zmiksować z pozostałymi składnikami na kotleciki. Formujemy z nich kotlety i wykładamy na papier do pieczenia.

Smarujemy oliwą i pieczemy 30 minut (po 15 minutach przewracamy). W międzyczasie łączymy składniki na sos i mieszamy dokładnie (najlepiej zmiksować całość).

Ze składników na wrapy ugniatamy ciasto. Jeżeli jest za rzadkie to dodajemy więcej mąki. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy. Tortille podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty.

Falafele podajemy na wrapach z sosem i warzywami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Magdalena Baran

    uwielbiam falafele ale nie próbowałam wersji pieczonej- do tej pory lekko podsmażałam na leju koko. Spróbujemy w piekarniku:) obecnie nie wyobrażam sobie przeżyć chociaż 3 dni bez cieciorki lub soczewicy

    • Ja również się od roślin strączkowych uzależniłam ;D

  • Fajnie też byłoby mieć parę porcji zamrożonych na czarną godzinę 😉

    • Bardzo dobry pomysł! 😉

  • Fabryka Pomysłów

    nie wyszły suche? ja kiedyś piekłam i jednak nie był to trafiony pomysł, już wolałam je na odrobinie oliwy podsmażyć.

    • Właśnie też się tego obawiałam, ale nie wyszły suche. Przed pieczeniem i podczas smarowałam je oliwą 😉

  • Ewa W

    oy lubię, tylko jak namówić mojego smyka na ciecierzycę..

    • Bardzo możliwe, że nawet może jej nie poczuć 😉 Wszystko kwestia dodatków i przypraw 😉