Pieczone gruszki z orzechami

Pieczone Gruszki z chrupiącymi orzechami włoskimi, czekoladą i marcepanową kruszonką. Szybki, zdrowy, bezglutenowe deser!

Pieczone gruszki z orzechami

Pieczone gruszki z orzechami

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (ok. 40 minut pieczenia)

koszt: 1,20 zł za 1 porcję

Składniki:

2,5 dużych gruszek z wydrążonym ogryzkiem
1/2 łyżeczki cynamonu
25 g namoczonych przez noc migdałów
25 g orzechów włoskich
8-9 kostek czekolady gorzkiej (85 g)
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka syropu klonowego

Wykonanie:

Gruszki układamy (środkiem do góry) na papierze pergaminowym. Spryskujemy olejem i posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 30 minut. Migdały obieramy ze skórki (lub nie, jeśli nie przeszkadza nam jej smak) i blendujemy do momentu uzyskania bardzo drobnego proszku.

Mieszamy go z olejem, orzechami, syropem i pokruszoną czekoladą. Wykładamy posypkę na gruszki i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Baked pears with nuts

Baked Pears with crunchy walnuts, chocolate and marzipan crumble.

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes (40 minutes of baking)

Ingredients:

2.5 large pears without core
1/2 a teaspoon of cinnamon
25 g of almonds (soaked overnight)
25 g of walnuts
8-9 of dark chocolate cubes (85 g)
1 teaspoon of oil
1 teaspoon of maple syrup

Instructions:

Place pears on parchment paper. Spray with oil and sprinkle with cinnamon. Bake for about 30 minutes. Peel the almonds and blend until to powder conistency.

Mix it with oil, walnuts, syrup and crushed chocolate. Put a crumble on pears and bake for about 10 minutes.