Pieczone pączki, czyli niskokaloryczny karnawał

Niskokaloryczne pączki? I do tego wegańskie? Tak to jest możliwe! Pieczone pączki może nie wyglądają jak te tradycyjne i bardziej przypominają bułeczki, ale jak dla mnie smakują jak pączki, a nawet lepiej, bo nie ociekają tłuszczem i są mniej słodkie.

Zdrowe zamienniki słodyczy są obecnie coraz bardziej popularne. Ja korzystam z takich domowych, „light” wersji już od paru lat i nie wyobrażam sobie powrotu do tradycyjnych wypieków i deserów. Nie traktuję tego jako wyrzeczenie czy restrykcyjną zasadę jakiejś diety, ale mój własny sposób odżywiania, dzięki któremu czuję się lepiej.

Pieczone pączki

Oczywiście z karnawałem i tłustym czwartkiem kojarzy się najbardziej pączek, którego nie jadłam już od 5 lat… i chyba na razie tak zostanie. Wolę moją domową wersję, którą pewnie wielu pączkiem by nie nazwała.

Jeżeli macie ochotę na pączki, a zimą jakoś tak bardziej ciągnie nas do tego rodzaju wypieków, wypróbujcie ten przepis, a myślę że na pewno zaspokoicie swoje kubki smakowe i to bez wyrzutów sumienia.

Pieczone pączki

3 porcje (6 pączków, 1 pączek to ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 20minut (w tym 30 minut na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 45 groszy za 1 pączka

Składniki:

165ml mleka roślinnego

1/2 opakowania drożdży instant

15g cukru

1 banan

10g oleju kokosowego

190g mąki pszennej (+więcej jeśli potrzeba)

dżem do nadziewania

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy do niego drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

W tym czasie miksujemy banana z olejem kokosowym na pure. Dodajemy rozczyn i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.Ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy kuleczki z ciasta (6 sztuki) na papierze do pieczenia.

Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Po ostygnięciu nadziewamy dżemem (można to zrobić dużą strzykawką) i posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują w dniu przygotowania.

Baked Donuts

Baked donuts may not look like traditional ones, but more like buns. Anyway for me they taste like donuts, and even better, because they don’t have so much fat and are perfectly sweet.

3 servings (6 doughnuts, 1 doughnut – 150 kcal)

time of preparation: 1h 20minutes (including 30 minutes for the rise of the dough)

Ingredients:

165ml of vegetable milk

1/2 pack of instant yeast

15g of sugar

1 banana

10g of coconut oil

190g of wheat flour (+ more if needed)

jam for stuffing

powdered sugar for sprinkling

Instuctions:

Gently heat the milk and then add yeast and sugar to it. Stir and leave for 10-15 minutes. During this time, mix a banana with coconut oil.

Add the solution and flour. Knead the dough. If it is too sticky, add more flour. Leave it for 30 minutes to rise under cover. Knead dough balls (6 dougnats) and put them on baking paper.

Bake for about 20 minutes at 200 Celsius degrees. After cooling, stuff jam (you can do it with a large syringe) and sprinkle with powdered sugar.

They taste best on the day of preparation.

 

 



9 thoughts on “Pieczone pączki, czyli niskokaloryczny karnawał”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*