Pieczone placki ziemniaczano-warzywne z wędzonym tofu

Orzechy włoskie kojarzą mi się zawsze ze świętami. I chociaż jem je cały rok, to zimą smakują mi zawsze lepiej 😀 Uwielbiam je na słono i na słodko. Dzisiaj właśnie w wytrawnej wersji, bo wylądowały w przepisie na placki ziemniaczane, a dokładniej pieczone placki ziemniaczano-warzywne z wędzonym tofu i olejem szczypiorkowym.

Pieczone placki ziemniaczano-warzywne z wędzonym tofu

Warto zmienić zwykłe placki ziemniaczane w ciekawe, nowe danie. Gwarantuję Wam, że będzie smakować każdemu!

Pieczone placki ziemniaczano-warzywne z wędzonym tofu

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 2h (w tym 1.5h pieczenia)

koszt: ok. 2,5zł za 1 porcję

Składniki:

1225g ziemniaków (odmiana mączysta)

1 pietruszka

2 marchewki

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

40g wędzonego tofu (+ więcej do podania)

60g orzechów włoskich

10g siemienia lnianego mielonego

10g mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

1/2 łyżeczki majeranku i rozmarynu

sos:

1 pęczek szczypiorku

40g oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

Warzywa obieramy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce lub w maszynce. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Do masy dodajemy pokruszone tofu i rozdrobione orzechy, siemię, mąkę i przyprawy. Mieszamy i wykładamy placki na papier pergaminowy.

Pieczemy w 200 stopniach po 15 minut z obu stron. W międzyczasie kroimy drobno szczypiorek i zagotowujemy w rondelku z olejem.

Delikatnie miksujemy całość i odstawiamy. Gotowe placki polewamy sosem i posypujemy pokruszonym tofu.

Baked potato pancakes with smoked tofu

Oldfashioned potato pancakes in new version with vegetables, smoked tofu, walnuts and chives oil.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparatio0n: 2h (1.5h of baking)

Ingredients:

 

1225g potatoes (mealy)

1 parsley

2 carrots

1 white onion

4 cloves of garlic

40g smoked tofu (+ more for serving)

60g walnuts

10g ground flaxseed

10g wheat flour

salt and pepper to taste

1/2 tsp marjoram and rosemary

sauce:

1 bunch of chives

40g rapeseed oil

Instructions:

Peel vegetables.  Grate otatoes, carrots, parsley and onion with a grater or a machine. Crush the garlic cloves. Add crushed tofu, nuts, flaxseeds, flour and spices.

Mix and put pancakes on parchment paper. Bake in 200 Celsius degrees for 15 minutes on both sides. In the meantime, cut the chives and boil for a second in a saucepan with oil.

Mix well and leave. Serve potato pancakes with chives sauce and crushed tofu.

 



  • Pieczonych takich placuszków jeszcze nie jadłam, no i ciekawi mnie dodatek tofu. Skuszę się 🙂

  • My też lubimy orzechy włoskie dodawać i do słodkich i do wytrawnych przepisów 😀 Fajnie smakują gdy się nimi posypie klasyczną jarzynową sałatkę 🙂

    • Nie próbowałam, a akurat dzisiaj zrobiłam taką sałatkę a la jarzynową 😀 Posypię 😀

  • Od razu biorę! Jadam w wersji tradycyjnej, ale takie to dopiero muszą smakować 🙂