Pieczone śliwki pod wegańską kruszonką

Smak jesieni, czyli pieczone owoce pod kruszonką🍂👌

Pieczone śliwki pod wegańską kruszonką

Pieczone śliwki pod wegańską kruszonką

1 porcja (560 kcal)

czas przygotowania: 20 minut (+ 20 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 1.60 zł

Składniki:

200 g świeżych śliwek
10 g erytrytolu lub cukru
100 g mąki pszennej
ok. 50 ml wody
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju roślinnego

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy słodzik, a po chwili, kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy pokrojone w ćwiartki śliwki.

Dusimy do miękkości ok. 5-10 minut. Wykładamy owoce do naczynia żaroodpornego.

W międzyczasie mieszamy mąkę ze słodzikiem i olejem. Dodajemy tyle wody ile jest potrzebne do utworzenia ciasta, które nie będzie kleić się w rękach, ale nie będzie też sypkie.

Kawałkami wykładamy ciasto na śliwki i wkładamy do piekarnika na 15 minut w 190 stopniach.

Baked plums under vegan crumble

1 serving (560 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+20 minutes of cooking and baking)

Ingredients:

200 g fresh plums
10 g erythritol or sugar
100 g wheat flour
approx. 50 ml water
10 g erythritol or sugar
10 g vegetable oil

Instructions:

Pour the sweetener into the hot pan, and after a while, when it begins to dissolve, add the plums cut into quarters.

Simmer until soft for about 5-10 minutes. Put the fruits in an ovenproof dish. In the meantime, mix the flour with the sweetener and oil.

Add as much water as needed to create a dough that will not stick to your hands, but will not be loose.

Put the dough on plums and put in the oven for 15 minutes at 190 Celsius degrees.