Pieczone tater tots z serem (ziemniaczana przekąska)

Ostatnio chodziły za mną frytki, ale totalnie nie wiedziałam z czym chciałabym je podać, więc postanowiłam trochę zmienić kierunek, ale pozostać przy ziemniakach. Pieczone tater tots z serem sprawdziły się doskonale! Nie wybrałam frytek, ale powiem Wam zupełnie szczerze, że tater tots są o niebo lepsze! Oprószyłam je bułką tartą i piekłam, dzięki czemu są zdrowsze od oryginału smażonego na głębokim tłuszczu. Rezultat wyszedł świetny! Delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Ser żółty wspaniale podkręcił ich smak. Były tak pyszne, że ani się obejrzałam i cały talerz zniknął. Ketchup pasował do nich idealnie 🙂

pieczone tater tots

Ziemniaczane poduszeczki z ciągnącym serem – niebo w gębie!

Pieczone tater tots z serem (ziemniaczana przekąska)

2 porcje (14 tater tots, 1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h (w tym 30 minut pieczenia)

koszt całości to ok. 6 zł

Składniki:

ziemniaki 600 g

masło klarowane 1 łyżeczka

ser żółty starty 70 g

sól i pieprz do smaku

bułka tarta ok. 30 g

ketchup do podania 60 g

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 20 minut (do miękkości). Po odlaniu wody ubijamy ziemniaki tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie dodajemy do nich masło, ser i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość i formujemy podłużne wałeczki, które obtaczamy delikatnie w bułce tartej i wykładamy na papier do pieczenia.

Tater tots pieczemy w 205 stopniach ok. 30 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy z ketchupem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • zjadłabym, ale mają ser… chyba jednak zostanę przy moim guilty pleasure, czyli frytkach z majonezem. nie jem majonezu w ogóle na co dzień, ale od kiedy spróbowałam tej kombinacji w Brukseli, nic innego w temacie frytkowym dla mnie nie istnieje:)

  • I bardzo dobrze, że zrezygnowałaś z frytek. Dzięki temu podzieliłaś się ze światem fajnym przepisem:)

  • Bardzo fajny przepis 🙂

  • O! Bardzo ciekawy przepis. Takich „frytek” jeszcze nie jadłam 🙂

  • Wyglądają przepysznie 🙂

  • Jak z serem, to zdecydowanie coś dla mnie! 🙂

  • fajny pomysł na przekąskę. ja zjadam ziemniaki pod każdą postacią, więc na pewno pokuszę się na ten przepis 🙂