Pieczone teffanka z gorzką czekoladą

Pieczona teffanka (czyli „owsianka” z płatków teff) z kawałkami czekolady to wspaniałe śniadanie na ciepło jak i na wynos: delikatne, deserowe, z chrupiącymi orzechami laskowymi! Naturalnie wegańskie i bezglutenowe!

Pieczone teffanka z gorzką czekoladą

Wykorzystałam płatki teff od @incola_glutenfree.

Szczerze mówiąc pierwszy raz miałam je w ręku i od razu chciałam je zrobić w jakiejś wersji na słodko. Teff to inaczej miłka abisyńska i jest świetnym, bezglutenowym źródłem błonnika i wapnia. Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować to bardzo polecam!

Pieczone teffanka z gorzką czekoladą

1 porcja (ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 20 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,60 zł

Składniki:

75 g płatków teff
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka roślinnego
40 ml wody
1 łyżka oleju roślinnego
15 g orzechów laskowych
15 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie syrop klonowy lub cukier do dosłodzenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce (dosładzamy wg potrzeb). Wykładamy do foremek (lub jednej większej foremki) posmarowanej odrobiną oleju.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Baked teff-meal with dark chocolate

Baked teff-meal („oatmeal” with teff flakes) with chocolate is a wonderful, hot or take away breakfast: delicate, sweet, with

crunchy hazelnuts!

1 serving (500 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+ 20 minutes of bakning)

Ingredients:

75 g of teff flakes
1 teaspoon of baking powder
100 ml of plantbased milk
40 ml of water
1 tablespoon of vegetable oil
15 g of hazelnuts
15 g of dark chocolate
optional maple syrup or sugar for sweetening

Instructions:

Mix all ingredients in a bowl (add some sweetener if you need). Put in molds (or one larger mold) with a little oil. Bake at 180 Celsius degrees for about 20 minutes.

 



>
Facebook