Pieczone warzywa na kruchym cieście

Szybki sposób na pieczone warzywa w nowej odsłonie🌱👌? Co powiecie na warzywa pieczone na kruchym cieście na weekendowy obiad?😉💚

Pieczone warzywa na kruchym cieście

Pieczone warzywa na kruchym cieście

3 porcje (1 ma ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (20 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,70 zł za porcję

Składniki:

140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
30 g oliwy
50 ml wody
pęczek natki pietruszki
150 g cukinii
2 bakłażany
2 marchewki
70 g tofu
70 g szpinaku
10 g oliwy
15 g orzeszków pini
oregano, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z drożdżami, oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut. Cukinię kroimy w drobną kostkę, a bakłażany i marchew w cienkie plastry. Mieszamy z pokruszonym tofu, szpinakiem, oliwą, orzechami i przyprawami.

Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na papier do pieczenia. Na ciasto nakładamy warzywa (mogą wystawać poza ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Baked vegetables on shortcrust pastry

3 servings (1 has 420 kcal)

time of preparation: 20 minutes (20 minutes of baking)

Ingredients:

140 g wheat flour
1/2 teaspoon dry yeast
30 g of oil
50 ml water
bunch of parsley
150 g zucchini
2 eggplants
2 carrots
70 g tofu
70 g spinach
10 g of oil
15 g pine nuts
oregano, salt and pepper to taste

Instructions:

Mix flour with yeast, oil and water. Knead the dough and set aside for 15 minutes. Cut the zucchini into small cubes, and eggplant and carrot into thin slices. Mix with crushed tofu, spinach, olive oil, nuts and spices.

Divide the dough into 3 parts. Roll out each of them and put them on baking paper. Put vegetables on the dough. Bake in 180 Celsius degrees for about 20 minutes.