Pieczone warzywa z hummusem

Postanowiłam zrobić swój ulubiony hummus (z batata i soczewicy), ale tym razem podać go w towarzystwie solidnej porcji warzyw, a dokładniej z pieczarkami i cebulą. Zaletą tego dania jest to, że można je zjeść na ciepło jak i na zimno (w moim przypadku to istotne, bo zazwyczaj zanim zrobię zdjęcia… obiad jest już wystudzony :D).

Zazwyczaj do hummusu jem pieczywo, ale taka alternatywa warzywna o wiele lepiej mi się sprawdziła. Jeżeli unikacie pieczywa, jesteście na diecie bezglutenowej lub po prostu chcecie urozmaicić swój jedzeniowy repertuar to bardzo polecam.

Pieczone warzywa z hummusem

Co prawda za oknem zaczyna się już wiosna, ale u mnie jeszcze nadal królują pieczone warzywa. Bardziej skłaniam się już w stronę sałatek, ale jak na razie bardziej z dodatkiem konkretniejszych składników.

Pieczone warzywa z hummusem

2 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut

koszt: ok. 4,60 zł za 1 porcję

Składniki:

250g pieczarek

1 cebula

220g ciecierzycy (gotowane lub z puszki)

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, chili do smaku

humus:

1 mały batat

70g soczewicy

15g tahini

1 łyżka oliwy

sok z 1/4 cytryny

sól i pieprz do smaku

do podania:

świeży szpinak, czerwona cebula

40g nasion słonecznika

 

 

Wykonanie:

Pieczarki i cebulą kroimy. Mieszamy z ciecierzycą, oliwą, przyprawami i przenosimy na papier do pieczenia. Obok układamy kawałki obranego batata.

Całość pieczemy w 200 stopniach ok. 25 minut (batata zostawiamy jeszcze na 15 minut). Soczewicę gotujemy ok. 10 minut.

Składniki na humus blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieczonymi warzywami, szpinakiem, cebulą i nasionami słonecznika.

Roasted vegetables with hummus

I decided to make my favorite hummus (from sweet potato and lentils), but this time in the company of mushrooms and onions. The advantage of this dish is that you can eat it hot as well as cold (in my case it’s important, because usually before I take pictures … dinner is already cooled down: D).

2 servings (1 serving – 600 kcal)

time of preparation: 50 minutes

Instructions:

250g mushrooms

1 onion

220g chickpeas (cooked or canned)

1 tablespoon of oil

salt, pepper, chili to taste

hummus:

1 small sweet potato

70g lentils

15g tahini

1 tablespoon of oil

juice from 1/4 of lemon

salt and pepper to taste

for serving:

fresh spinach, red onion

40g sunflower seeds

Instructions:

Cut mushrooms and onions. Mix with chickpeas, oil, spices and transfer to baking paper. Put also pieces of peeled sweet potato.

Bake at 200 Celsius degrees for about 25 minutes (leave the sweet potato for 15 minutes). Cook the lentils for about 10 minutes.

Ingredients for humus blend on a smooth mass. Serve with roasted vegetables, spinach, onions and sunflower seeds.