Pieczone Warzywa z Quinoa i Sosem Nerkowcowym

Na targach widać już wiosnę od jakiegoś czasu. Świeże warzywa i owoce bardzo przyciągają mój wzrok. Ostatnio naszła mnie wielka ochota na brokuły i ziemniaki (tak ziemniaki, których nie jem dosyć często, prawie w cale). A ponieważ sezon grillowy w pełni, a ja grilla nie mam, to warzywa wylądowały w piekarniku. Dzisiaj jest więc warzywnie, to znaczy lekko i pysznie 🙂

pieczone warzywa

pieczone warzywa

PIECZONE WARZYWA Z QUINOA I SOSEM NERKOWCOWYM

ilość: 2 porcje

Składniki:

brokuł 1 sztuka

marchew 2 sztuki

ziemniaki 2 sztuki

oliwa do pieczenia 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

sos:

komosa ryżowa 30g

orzechy nerkowca 30g

cebula 1/4 sztuki

ocet winny 1 łyżka

ciepła woda 65ml

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części. Rozkładamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą i przyprawiamy.

Ważne jest aby każdy kawałek był pokryty oliwą. Pieczemy około 40 minut. W tym czasie gotujmy komosę według wskazówek na opakowaniu.

Składniki na sos miksujemy razem i wstawiamy do lodówki. Kiedy warzywa są już gotowe podajemy je z komosą i polewamy całość sosem.