Pieczone Warzywa

Bardzo proste danie, które idealnie nadaje się na leniwy obiad – Pieczone Warzywa.

To zdecydowanie obiad dla osób, które nie lubią trzymać resztek w lodówce, szczególnie przed jakimś dłuższym wyjazdem. Macie marchewkę albo kalafior na zbyciu? Pomidor też się przyda. Fasola czerwona u mnie jest praktycznie zawsze na czarną godzinę, tak samo jak dobry ser. Teraz wszystko zmieszamy i mamy obiad!

pieczone warzywa

Oczywiście jest pysznie, bo pieczona warzywa moim zdaniem zawsze mają niesamowity aromat. Do tego jeżeli dodamy świeżego pomidora, awokado, ser cheddar (lub inny ulubiony), fasolę czerwoną i sos… mamy danie idealne 😀

pieczone warzywa

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pieczone Warzywa

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

kalafior 1/2 główki

marchewki 4 sztuki

cebula 1 sztuka

oliwa

kminek 1 łyżeczka

chili wg uznania

fasola czerwona 155g

pomidor 1 sztuka

ser cheddar 30g

awokado 1/4 sztuki

natka pietruszki

ketchup lub sos pomidorowy 80g

jogurt naturalny 250g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Przygotowujemy warzywa. Różyczki kalafiora, marchew oraz cebulę kroimy na mniejsze części. Przenosimy je na papier do pieczenia, delikatnie polewamy oliwą i przyprawiamy.

Warzywa przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i nastawiamy na kolejne 10 minut. Warzywa podajemy z fasolą, pomidorem, serem, awokado i natką.

Przygotowujemy również sos przez zmieszanie ketchupu lub sosu pomidorowego z jogurtem.

Zapisz

Zapisz