Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Pieczone ziemniaczki doceniłam dopiero kiedy zrobiłam sobie sporą przerwę w jedzeniu ziemniaków. Do tej pory nie wiem dlaczego to uczyniłam, bo przecież ominęło mnie tyle dobrego! Latem uwielbiam młode ziemniaczki z koperkiem, ale zanim zrobi się ciepło i nastanie sezon właśnie pieczone smakują mi najlepiej. Tym razem doprawiłam je rozmarynem i podałam je soczewicą oraz szpinakiem. Całość polałam sosem musztardowym. To proste, ale doskonale sycące danie!

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Takie danie idealnie sprawdzi się również jako dodatek do posiłku lub jako przekąska podczas przyjęcia.

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h

koszt: ok. 1,90 zł za 1 porcję

Składniki:

ok. 800g ziemniaków

suszony rozmaryn

1 łyżka oleju

szczypta soli

65g soczewicy

2 garści świeżego szpinaku

sos musztardowy:

35g oliwy

sok z 1/4 cytryny

1 łyżeczka musztardy

pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (ze skórką). Mieszamy z olejem, rozmarynem i pieczemy w 200 stopniach ok. 45-60 minut.

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce. Upieczone ziemniaki mieszamy z soczewicą, szpinakiem, sosem i podajemy.

Baked potatoes with rosemary

In the summer I love young potatoes with dill, but when it’s still cold outside baked potatoes are the best. This time I seasoned them with rosemary and served with lentils and spinach. I poured the whole with mustard sauce. It’s a simple but perfectly filling dish!

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1 hour

Instructions:

about 800g potatoes

dried rosemary

1 tablespoon of oil

pinch of salt

65g lentil

2 handfuls of fresh spinach

mustard sauce:

35g olive oil

juice from 1/4 of lemon

1 teaspoon of mustard

pepper to taste

Instructons:

Wash the potatoes and cut into smaller pieces (with peel). Mix with oil, rosemary and bake at 200 Celsius degrees for 45-60 minutes.

Cook the lentils according to the instructions on the packaging. Mix the ingredients for the sauce in a bowl. Mix baked potatoes with lentils, spinach, sauce and serve.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*