Pieczone ziemniaczki z sadzonym jajkiem

Powoli zaczynam odczuwać tęsknotę za wiosenną pogodą i czekam z niecierpliwością na młode ziemniaczki. Oczywiście nie chodzi tu tylko o ziemniaczki, ale o cały wysyp świeżych owoców i warzyw, który nadejdzie wraz z wiosną. Póki co pozostajemy w zimowych klimatach. Pieczone ziemniaczki z sadzonym jajkiem to bardzo proste danie. Idealnie nadaje się na lekki obiad lub syte śniadanie, a jego podstawą są dwa składniki: ziemniaki i jajka. Wystarczy tylko podać ze świeżymi, chrupiącymi dodatkami.

pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki z sadzonym jajkiem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 40 minut (w tym 30 minut pieczenia)

koszt jednej porcji to ok. 3.50 zł

Składniki:

ziemniaki 765 g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

oliwa z oliwek do smażenia

papryka wędzona 1/2 łyżeczki

zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki

sól do smaku

jajka sadzone 2 sztuki

dodatki:

kiełki 40 g

pestki dyni 25 g

pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Ziemniaki mieszamy w misce z papryką, ziołami, solą i odrobiną oliwy.

Ziemniaki przenosimy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 30 minut (mieszając co 10 minut). Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 5 minut).

Upieczone ziemniaki mieszamy z cebulą i podajemy z jajkiem i dodatkami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



4 thoughts on “Pieczone ziemniaczki z sadzonym jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*