Pieczone ziemniaczki z ziołami i tofu

Na obiad polecam pieczone ziemniaczki z ziołami i tofu. Ten przepis nie jest bardzo odkrywczy, bo bądźmy szczerzy, ale ziemniaki to chyba w Polsce standard. Ale właśnie takie proste potrawy są czasem najlepsze i tak jest w tym przypadku! Uwielbiam pieczone ziemniaczki, a w takim połączeniu to już w ogóle rewelacja. Jedno z moich comfort food . Bardzo, bardzo mocno polecam!

Pieczone ziemniaczki z ziołami i tofu

Pieczone ziemniaczki z ziołami i tofu

2 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 60 minut pieczenia)

koszt: ok. 7,10 zł za 1 porcję

Składniki:

1kg ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka bazylii
1 pęczek koperku i szczypiorku
100g tofu wędzonego

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Ziemniaki dokładnie szorujemy. Kroimy na mniejsze kawałeczki. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości, od czasu do czasu mieszając).
Po upieczeniu ziemniaczki mieszamy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i podajemy z pokruszonym tofu.

Baked potatoes with herbs and tofu

Baked potatoes with herbs and tofu for dinner. This recipe is not very revealing, because let’s be honest, potatoes are probably the standard in Poland. But such simple dishes are sometimes the best! I love baked potatoes, and in this combination it’s a revelation. One of my comfort food. Very, very goood!

2 servings (1 has 500 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 60 minutes for baking)

Ingredients:

1kg of potatoes
1 tablespoon of olive oil
juice from 1/4 of lemon
1 clove of garlic
salt and pepper to taste
1 teaspoon of basil
1 bunch of dill and chives
100g of smoked tofu

Instructions:

Set the oven at 220 Celsius degrees. Wash the potatoes thoroughly. Cut into smaller pieces. Mix with olive oil, lemon juice, finely chopped garlic, salt, pepper and basil.

Put on parchment paper and bake for about 40-60 minutes (until tender, stirring occasionally). Then, mix the potatoes with chopped dill, chives and serve with crumbled tofu.