Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i ziołami

To jest to na co ostatnio miałam wielką ochotę. Ziemniaki u mnie są naprawdę rzadkością, ale jak już są to potrafię zjeść 0.5 kg za jednym posiedzeniem Moim zdaniem pieczone ziemniaczki są naaaaajlepsze. Z chrupiącą skórką, miękkim środkiem i aromatem ziół Kiedyś byłam zdecydowanie w teamie tłuczonych ziemniaczków do codziennych obiadów, ale teraz te z piekarnika uwielbiam najbardziej.

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i ziołami

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i ziołami

4 porcje (1 ma ok. 370 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+50 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 0,9 zł za porcję

Składniki:

14 średnich ziemniaków (ok. 1400-1500 g)
30 g oliwy
2 łyżki ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (od zagotowania ok. 20 minut). Po odcedzeniu przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i mieszamy dokładnie z ziołami, solą, pieprzem i oliwą.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut (mieszając od czasu do czasu i sprawdzając czy są już odpowiednie do wyjęcia).

Baked potatoes with crispy crust and herbs

4 servings (1 has 370 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+50 minutes of cooking and baking)

Ingredients:

14 medium potatoes (approx. 1400-1500 g)
30 g of oil
2 tablespoons of your favorite herbs
salt and pepper to taste

Instructions:

Cut the potatoes into quarters and cook in salted water (after boiling about 20 minutes). After straining, transfer to a baking tray lined with baking paper and mix thoroughly with herbs, salt, pepper and oil.

Bake for about 30 minutes at 200 Celsius degrees (stirring occasionally and checking whether they are ready).