Pieczone ziemniaki

To po prostu pieczone ziemniaczki czosnkowo-pietruszkowe z wegańskimi kebabikami✌️ Chyba ostatnio mam jakiś wewnętrzny powrót do smaków studenckich, bo ziemniaki nigdy mi tak nie smakowały 🙈

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

2 porcje (1 ma ok. 290 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut + godzina gotowania i pieczenia

koszt: ok. 80 groszy za porcję

Składniki:

4 ziemniaki
15 g oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
garść natki pietruszki
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą (nie kroimy wcześniej). Gotujemy 30 minut.

Po odcedzeniu przemywamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy w grubsze plastry i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Wykładamy do naczynia żaroodpornego albo patelnię (taką którą można piec).

Na wierz można wyłożyć dowolne dodatki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20-30 minut.

Baked Potatoes

2 servings (1 is approx.290 kcal)

time of preparation: 10 minutes + 1 hour of cooking

Ingredients:

4 potatoes
15 g olive oil
2 cloves of garlic
spoon of apple cider vinegar or lemon juice
a handful of parsley
a teaspoon of smoked paprika
a teaspoon of dried thyme and rosemary
salt and pepper to taste

Instructions:

Peel the potatoes, pour water over them (do not cut them earlier). Cook for 30 minutes.

After draining, rinse with cold water and leave for cooling. Cut into thicker slices and mix with the remaining ingredients.

Put in a casserole dish or a frying pan (one that can be baked). You can put any additions on top.

Bake at 220 degrees Celsius for about 20-30 minutes.