Pieczony batat na słodko

Pieczony batat z syropem klonowym przechodzi u mnie do historii! Łatwy i pyszny dodatek do ryżu, makaronu lub czegokolwiek co lubicie. Suszona żurawina, orzechy pekan, trochę cynamonu i gotowe!

Pieczony batat

Pieczony batat na słodko

2 porcje (1 ma ok. 260 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 30 minut gotowania)

koszt: ok. 2,20 zł za 1 porcję

Składniki:

300 g batata
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu klonowego
25 g orzechów pekan
20 g żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli i chili

Wykonanie:

Batata gotujemy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie być delikatnie miękki). Kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 minut.

Baked sweet potato with maple syrup

2 servings (1 has 260 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

300 g of sweet potato
1 tablespoon of oil
1 tablespoon of maple syrup
25 g of pecan nuts
20 g of dried cranberry
1/2 a teaspoon of cinnamon
a pinch of salt and chili

Instructions:

Cook the sweet potato for about 10 minutes (until it starts to be slightly soft). Cut into cubes and mix with the remaining ingredients. Bake at 200 Celsius degrees for 15-20 minutes.



>
Facebook