Pieczony naleśnik z borówkami

OK, wiem że jest gorąco i nie włączacie piekarnika😂🌡️, ale ja nie mogłam się powstrzymać😍 Naleśnik pieczony w piekarniku to dla mnie taki zastępnik omleta🥞 Nie trzeba stać przy kuchence obracając naleśniki, podczas gdy można by zająć się innymi przyjemnościami✌️ – więc wystarczy przelać ciasto na patelnię i wstawić na 20 minut do piekarnika. Zrób w tym czasie kawę☕, ogarnij kuchnię, przygotuj ulubione dodatki🍓, a kiedy naleśnik będzie gotowy, delektuj się smakami😊

Pieczony naleśnik z borówkami

Pieczony naleśnik z borówkami

1 porcja (ok. 560 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 20 minut pieczeni

koszt: ok. 6.90 zł

Składniki:

1 łyżka octu jabłkowego
100 ml mleka roślinnego
80 ml wody
100 g mąki pszennej
10 g erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
40 g borówek, jagód lub innych świeżych owoców
do podania:
100 g jogurtu roślinnego
60 g borówek

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik (z patelnią w środku) do 180 stopni. Mieszamy ocet z mlekiem i wodą.

Po chwili dodajemy pozostałe składniki (na końcu borówki). Wykładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie olejem.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajemy z jogurtem i borówkami.

Baked pancake with blueberries

1 portion (approx. 560 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 20 minutes of baking

Ingredients:

1 tablespoon of apple cider vinegar
100 ml plantbased milk
80 ml water
100 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
1 teaspoon of baking powder
1/3 teaspoon of baking soda
40 g blueberries or other fresh fruit
for serving:
100 g plantbased yoghurt
60 g blueberries

Instructions:

Preheat the oven (with the pan inside) to 180 Celsius degrees. Mix the vinegar with milk and water.

After a while, add the remaining ingredients (at the end add the blueberries). Put it on a hot frying pan lightly smeared with oil.

Put in the oven for 20 minutes. Serve with yoghurt and blueberries.