Pierogi z kurkami i wędzonym serem

Na grzybobraniu jeszcze w tym roku nie byłam, ale we wrześniu na pewno się wybiorę. Kurki więc są kupione, ale to oczywiście nie umniejsza im smaku. Farsz jak i pomysł na pierogi z kurkami znalazłam na stronie karmelowy.pl.

pierogi

Kiedy tylko je zobaczyłam postanowiłam, że po prostu muszę je zrobić! Muszę! Ale… mój Mąż właśnie wyjechał na wyścig, ja wyjeżdżam do niego w niedzielę na metę w Bieszczady, więc czy warto robić parę pierogów dla jednej osoby? Powiem Wam, że było warto! Zrobienie ich zajęło mi tylko 30 minut, a efekt mnie powalił! Zrobiłam sobie 5 dużych, nafaszerowanych na maksa pierogów, które były najpyszniejszymi jakie jadłam! Yee! I niech nikt mi nie mówi, że lepienie pierogów to pół dnia i tylko dla pułku wojska. Ciasta nawet nie rozwałkowałam tylko podzieliłam na 5 części i zrobiłam rękoma placuszki (duże placuszki, bo chciałam duże pierogi :)).

pierogi

Postanowiłam również wykorzystać przepis w akcji kulinarnej na durszlaku Dzień Polskiej Żywności, bo co jak co ale takie pierożki to z Polską kuchnią mi się bardzo kojarzą 🙂

Dzień polskiej żywności 2016

Pierogi z kurkami i wędzonym serem

1 porcja (5 dużych pierogów, ok. 400kcal)

Składniki:

kurki (niekrojone) 100g

ser wędzony 15g (1 gruby plasterek)

cebula 1 mała sztuka

czosnek 1 ząbek

masło do smażenia

mąka 95g

woda (wrzątek) 60ml

sól do smaku

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (2-3 minuty). Następnie dodajemy kurki i smażymy aż do całkowitego wyparowania wody. Farsz przenosimy do rozdrabniacza i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę solimy i zalewamy wrzątkiem i mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy rękę. Ciasto ma być giętkie, elastyczne i miękkie.

Ciasto dzielimy na 5 części i rękoma lub wałkiem robimy małe placuszki o takiej wielkości jakiej chcemy mieć pierogi (ciasto nie może być zbyt cienkie!). Do farszu dodajemy ser i miksujemy na gładką masę.

W garnku nastawiamy wodę. Na placuszki nakładamy farsz (tyle ile jesteśmy w stanie zawinąć…zależnie od naszych zdolności w lepieniu). Jeżeli farsz zostanie to nie przejmujmy się tym, bo możemy go dodać na gotowe pierogi przed podaniem.

Pierogi gotujemy ok. 10 minut. Następnie przenosimy na patelnię z rozgrzanym masłem i chwilę podsmażamy.

Zapisz

Zapisz