Pierogi z kurkami i wędzonym serem

Na grzybobraniu jeszcze w tym roku nie byłam, ale we wrześniu na pewno się wybiorę. Kurki więc są kupione, ale to oczywiście nie umniejsza im smaku. Farsz jak i pomysł na pierogi z kurkami znalazłam na stronie karmelowy.pl.

pierogi

Kiedy tylko je zobaczyłam postanowiłam, że po prostu muszę je zrobić! Muszę! Ale… mój Mąż właśnie wyjechał na wyścig, ja wyjeżdżam do niego w niedzielę na metę w Bieszczady, więc czy warto robić parę pierogów dla jednej osoby? Powiem Wam, że było warto! Zrobienie ich zajęło mi tylko 30 minut, a efekt mnie powalił! Zrobiłam sobie 5 dużych, nafaszerowanych na maksa pierogów, które były najpyszniejszymi jakie jadłam! Yee! I niech nikt mi nie mówi, że lepienie pierogów to pół dnia i tylko dla pułku wojska. Ciasta nawet nie rozwałkowałam tylko podzieliłam na 5 części i zrobiłam rękoma placuszki (duże placuszki, bo chciałam duże pierogi :)).

pierogi

Postanowiłam również wykorzystać przepis w akcji kulinarnej na durszlaku Dzień Polskiej Żywności, bo co jak co ale takie pierożki to z Polską kuchnią mi się bardzo kojarzą 🙂

Dzień polskiej żywności 2016

Pierogi z kurkami i wędzonym serem

1 porcja (5 dużych pierogów, ok. 400kcal)

Składniki:

kurki (niekrojone) 100g

ser wędzony 15g (1 gruby plasterek)

cebula 1 mała sztuka

czosnek 1 ząbek

masło do smażenia

mąka 95g

woda (wrzątek) 60ml

sól do smaku

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (2-3 minuty). Następnie dodajemy kurki i smażymy aż do całkowitego wyparowania wody. Farsz przenosimy do rozdrabniacza i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę solimy i zalewamy wrzątkiem i mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy rękę. Ciasto ma być giętkie, elastyczne i miękkie.

Ciasto dzielimy na 5 części i rękoma lub wałkiem robimy małe placuszki o takiej wielkości jakiej chcemy mieć pierogi (ciasto nie może być zbyt cienkie!). Do farszu dodajemy ser i miksujemy na gładką masę.

W garnku nastawiamy wodę. Na placuszki nakładamy farsz (tyle ile jesteśmy w stanie zawinąć…zależnie od naszych zdolności w lepieniu). Jeżeli farsz zostanie to nie przejmujmy się tym, bo możemy go dodać na gotowe pierogi przed podaniem.

Pierogi gotujemy ok. 10 minut. Następnie przenosimy na patelnię z rozgrzanym masłem i chwilę podsmażamy.

Zapisz

Zapisz



  • Ten farsz jest naprawdę mega zwłaszcza, że przepadamy za wędzonym serem <3 Ostatni raz to pierogi na Wigilię jadłyśmy 😀

    • My średnio 1-2 razy w miesiącu bywamy z Mężem w naszej ukochanej pierogarni i tam urządzamy sobie prawdziwą pierogową ucztę 😀

      A farsz jest genialny, zakochałam się w nim <3

  • Ja jestem miłośniczką i zwolenniczką wyłącznie ruskich pierogów ;D na czwarte imię powinnam mieć Pierożka ;d, na razie nie mam na tyle pojemnej zamrażarki, żeby namachać sobie na zapas… a tak na co dzień nie mam za bardzo na to czasu 🙂

    • Haha, a ja akurat tylko ruskich nie lubię 😀 a na zrobienie pierogów dużo czasu nie potrzeba. No może trochę trzeba, ale chyba więcej chęci 😉

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl

    Pyszne połączenie kurek i sera!
    Pozdrawiam Cię.
    Amber

    • Smakuje bardzo dobrze 😉 polecam i pozdrawiam 🙂

  • Tak sobie myślę, że chyba jeszcze nikt nie wpadł na pierogi z nadzieniem oscypkowym (tak mi się ten wędzony ser z tym skojarzył), ciekawe, jak by smakowały 🙂

    • Właśnie ten przepis, z którego korzystałam był z oscypkiem, ale nie miałam pod ręką niestety, więc zrobiłam z wędzonym 😉 Pierogi z oscypkiem jadłam nie raz i uwielbiam <3

      • A widzisz, a ja na Podhalu mieszkam, a takich nigdzie nie spotkałam!

  • Ja tam chadzam na grzybobranie na bazarek 😉

    • A no też można 😀 Ja raz na rok staram się wybrać do lasu, ale zazwyczaj we wrześniu 😉

  • Do pierogów kurek jeszcze nie wsadzałam 🙂 Mmmm… jakie to musi być pyszne 😀

  • Fajny dodatek tego wędzonego sera ! I piękne pierożki 🙂

    • Dziękuję i na prawdę bardzo polecam, bo są wyśmienite 🙂

  • Nigdy nie jadłam pierogów z kurkami, jestem ciekawa smaku. Połączenie brzmi zachęcająco 😉

    • Bardzo polecam! Smakują wspaniale 😉

  • Po kolejnym grzybobraniu robię takie pierożki! Czy ser musi być koniecznie wędzony?

    • Nie musi, ale wędzony nadaj fajnego posmaku 😉 A najlepszy to byłby oscypek! 😀 Wydaje mi się, że dobrze też się sprawdzi tradycyjna gouda 😉

  • Chyba jeszcze Ci nie mówiłam, że pierogi to ja uwielbiam! Każde! Takich jeszcze nie jadłam! 😉

    • To najwyższa pora! 😀 Ja również uwielbiam pierogi, a za tymi szaleję 😀

  • Ada

    Dopiero w tym roku zaczęłam eksperymentować z kurkami i nie robię z nich jedynie sosu 😉 Kompozycja z wędzonym serem bardzo mi się podoba, muszę zebrać więc chęci na lepienie pierogów 😀

    • Jak się lepi 5 dużych pierożków to nawet się człowiek nie zdąży się zmęczyć 😀

  • Fabryka Pomysłów

    podoba mi się to nadzienie do pierogów! 🙂

    • jest rewelacyjne! 😉

  • kusisz:)) szkoda, że w tym roku nie wiedziałam tutaj jeszcze kurek…

    • Teraz jest najlepsza pora na kurki, we wrześniu to już słabiutko z nimi

      • tak, tylko w Nicei (gdzie mieszkam) nie ma lasów, żeby iść sobie nazbierać, a w sklepach latem bywały , ale w tym roku nie widziałam. ale spokojnie, jadłam jak byłam w polsce w lipcu 😉

  • Przypomniałaś mi o kurkach! Nigdy ich nie jadłam, nie umiem więć wyobrazić sobie ich w pierogach, ale wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    • Na prawdę?! Ja kukami zajadałam się całe dzieciństwo i teraz wracam do nich jak tylko mogę <3 To moje ulubione grzybki. Polecam bardzo spróbować 😉

      • Ja ciągle o nich zapominam… Muszę gdzieś je znaleźć w tym tygodniu 🙂 Wynika to z tego, że nigdy nie lubiłam grzybów, zaczęłam je jeść dopiero od jakiegoś czasu i tylko pieczarki 🙂