Pierogi z bobem

Korzystamy z sezonowym warzyw pełną parą i dzisiaj trafia do obiadu bób! Uwielbiam jego smak i szczerze mówiąc nie jadłam go wiele lat… Tak bardzo żałuję! Przyrządziłam z niego farsz do pierogów z dodatkiem tofu. To doskonały obiad, który zadowoli każde podniebienie!

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+40 minut gotowania)

koszt: ok. 3,10 zł za porcję

Składniki:

farsz:
bób 150 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
75 g przecieru pomidorowego
50 g tofu wędzonego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy do smażenia
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
ciasto:
150 g mąki pszennej
10 g mąki pełnoziarnistej (albo więcej zwykłej)
szczypta soli
65 ml ciepłego mleka roślinnego
20 g oleju
do podania:
ząbek czosnku
30 g szpinaku
parę pomidorków koktajlowych
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bób gotujemy ok. 20 minut, a następnie obieramy z łupinek. Na oliwie podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie blendujemy wszystkie składniki na farsz.

Odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto na pierogi (najpierw mieszamy mąkę, sól i mleko, a po wstępnym zmieszaniu dodajemy olej).

Ciasto dzielimy na dwie części i zabieramy się za rozwałkowywanie i wycinane krążków (podsypujemy mąką). Faszerujemy i formujemy pierogi.

Gotujemy ok. 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy chwilę posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak, pomidorki, doprawiamy i wykładamy na pierogi.

Dumplings with broad bean

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+40 minutes of cooking)

Ingredients:

stuffing:
broad beans 150 g
1 onion
1 clove of garlic
75 g of tomato puree
50 g of smoked tofu
juice form 1/2 of lemon
1 tablespoon of cooking oil
1/3 teaspoon of nutmeg
Salt and pepper to taste
dough:
150 g of wheat flour
10 g of wholemeal flour
pinch of salt
65 ml of warm plantbased milk
20 g of oil
for serving:
clove of garlic
30 g of spinach
a pair of cherry tomatoes
4 tablespoons of oil
salt and pepper to taste

Instructions:

Cook the broad beans for about 20 minutes and then peel it. Fry the onion with the olive oil. Then blend all the ingredients for the stuffing.

Knead the dough for dumplings (first mix the flour, salt and milk, and after initial mixing add oil).

Divide the dough into two parts and get ready for rolling out and cutting out the discs (add more flour if necessary). Stuff and form dumplings.

Cook for 3 minutes in boiling, salted water. Fry the chopped garlic with oil for a moment, then add spinach, tomatoes, season and serve with dumplings.

 



>
Facebook