Pikantna, wegańska zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym, cebulą, marchewką, czosnkiem, curry i chili. Prosta, wegańska, bezglutenowa i … przepyszna!
Wyobraźcie sobie, że macie gości, z których ktoś jest vege, ktoś nie je glutenu, inny jest na diecie i boi się węglowodanów oraz sera. A Wy chcecie przygotować coś pysznego i dla każdego. Zdrowego, a jednocześnie takiego, co posmakuje nawet wielbicielom fast foodów 😀
Albo… po prostu nie macie czasu i chcecie zjeść obiad od razu po powrocie z pracy. Taki obiad, nad którym nie będziecie musieli stać 2 godziny, aby efekt powalił z nóg.
A do tego dobrze, żeby to wszystko można było zrobić w jednym garnku! Nie lubicie zmywać? Ja też nie. I pomimo tego, że na co dzień robi to za mnie zmywarka to i tak nie przepadam za stertą brudnych naczyń.
Jeżeli szukacie dania idealnego, które pozwoli Wam zrealizować wszystkie powyższe założenia to oto przepis na zupę marchewkową!
Pikantna zupa marchewkowa na szybko
2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)
czas przygotowania to ok. 30 minut
koszt to ok. 9.50 zł
Składniki:
marchew 5 dużych
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
mleczko kokosowe ok. 340 g
woda lub bulion warzywny 340 ml
masło orzechowe 60 g
curry płaska łyżeczka
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i nerkowce do podania
Wykonanie:
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 3-4 minuty). Marchew kroimy w krążki. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, przyprawiamy i gotujemy ok. 20 minut.
Następnie dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę. Podajemy z natką pietruszki i orzechami.