Pikantna zupa marchewkowa na szybko

Pikantna, wegańska zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym, cebulą, marchewką, czosnkiem, curry i chili. Prosta, wegańska, bezglutenowa i … przepyszna!

Wyobraźcie sobie, że macie gości, z których ktoś jest vege, ktoś nie je glutenu, inny jest na diecie i boi się węglowodanów oraz sera. A Wy chcecie przygotować coś pysznego i dla każdego. Zdrowego, a jednocześnie takiego, co posmakuje nawet wielbicielom fast foodów 😀

pikantna zupa

Albo… po prostu nie macie czasu i chcecie zjeść obiad od razu po powrocie z pracy. Taki obiad, nad którym nie będziecie musieli stać 2 godziny, aby efekt powalił z nóg.

A do tego dobrze, żeby to wszystko można było zrobić w jednym garnku! Nie lubicie zmywać? Ja też nie. I pomimo tego, że na co dzień robi to za mnie zmywarka to i tak nie przepadam za stertą brudnych naczyń.

Jeżeli szukacie dania idealnego, które pozwoli Wam zrealizować wszystkie powyższe założenia to oto przepis na zupę marchewkową!

Pikantna zupa marchewkowa na szybko

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 9.50 zł

Składniki:

marchew 5 dużych

cebula biała 1 sztuka

czosnek 3 ząbki

mleczko kokosowe ok. 340 g

woda lub bulion warzywny 340 ml

masło orzechowe 60 g

curry płaska łyżeczka

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki i nerkowce do podania

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 3-4 minuty). Marchew kroimy w krążki. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, przyprawiamy i gotujemy ok. 20 minut.

Następnie dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę. Podajemy z natką pietruszki i orzechami.

 



3 thoughts on “Pikantna zupa marchewkowa na szybko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*