Pitaroudia, czyli greckie placuszki

Pitaroudia, czyli greckie placuszki, które przygotowywane są z ziemniaków i dodatków, takich jak nasiona strączkowe. Ja przygotowałam wersję z tofu. To bardzo fajny pomysł na wegański obiad, zwłaszcza podane ze świeżą sałatką i aromatycznym sosem. Poza tym to idealne rozwiązanie na zużycie niezjedzonych ziemniaków z obiadu.

Pitaroudia, czyli greckie placuszki

Pitaroudia, czyli greckie placuszki

3 porcje (1 ma ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut smażenia)

koszt: ok. 2,60 zł za porcję

Składniki:

750 g ziemniaków ugotowanych
1.5 kostki tofu
90 g mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki zagniatamy z tofu i pozostałymi dodatkami. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju po ok. 5 minut z obu stron.

Pitaroudia – Greek pancakes

Delicious idea for a vegan dinner, especially served with a fresh salad and aromatic sauce.

3 servings (1 has 450 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of frying)

Ingredients:

750 g of boiled potatoes
1.5 cubes of tofu
90 g of wheat flour
salt and pepper to taste
breadcrumbs for coating
frying oil

Instructions:

Knead potatoes with tofu and other ingredients. Form the pancakes and coat in breadcrumbs. Fry with oil for about 5 minutes on both sides.



>
Facebook