Pizza z batatem

Pizza z batatem. Bardzo prosta, letnia pizza z batatem, kukurydzą, ostrą papryczką i przyprawami w stylu BBQ. Zrobiona na kamieniu do pizzy smakuje idealnie! Mój sposób na wegańską pizzę 😉

Czasem po prostu trzeba zjeść pizzę… trzeba! U mnie średnio co tydzień 😀 W wakacje zawsze stawiam na lekkie wersje. Na strączki jeszcze przyjdzie pora zimą. Dzisiaj więc zrobiłam pizzę z batatem.

Pizza z batatem

Baaardzo lubię robić ciasto na pizzę, szczególnie dlatego, że uwielbiam zapach drożdży. Odkąd kupiłam kamień do pizzy, jej przygotowywanie w domu skoczyło na wyższy level. Użyłam sporo przypraw tak aby całość miała intensywny, ciekawy smak. Szczególnie dlatego, że zawsze kiedy jem bataty potrzebuję podkręcić ich smak właśnie sporą ilością przypraw.

To moja pierwsza wegańska pizza na blogu (i na pewno nie ostatnia!).

Pizza z batatem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 2,60zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:

20g drożdży

125 ml ciepłej wody

200g mąki pszennej (+więcej)

sól, czosnek, oregano do smaku

1 łyżka oliwy

sos:

1 batat

70g kukurydzy

oliwa do smażenia

1 czerwona cebula

papryczka chili

sos pomidorowy, papryka wędzona, oregano, tymianek do smaku

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik (z kamieniem w środku) na 250 stopni. Drożdże rozdrabniamy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżką mąki i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na 5-10 minut. Wlewamy rozczyn do mąki. Mieszamy wstępnie, a następnie przyprawiamy, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy batata (ok. 20 minut). Na oliwie podsmażamy cebulę i papryczkę chili. Następnie dodajemy do niej kukurydzę, pokrojonego batata i przyprawy.

Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy. Nakładamy sos i pieczemy ok. 8 minut. Podajemy z pietruszką lub rukolą.

Pizza with sweet potatoes

Very simple, summer pizza with sweet potatoes, corn, chili peppers and BBQ flavors. Tastes perfect!

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

20g yeast

125 ml warm water

200g wheat flour (+ more)

Salt, garlic, oregano to taste

1 tablespoon of oil

sauce:

1 sweet potato

70g corn from the can

Oil for frying

1 red onion

chilli pepper

tomato sauce, smoked peppers, oregano, thyme to taste

 

Instructions:

Set the oven (with the pizza stone) at 250 degrees. Crushe yeasts, poured with water, add 1 tablespoon of flour and mix thoroughly. Let stand for 5-10 minutes.

Pour the solution into the flour. Mix the ingredients first, then season, add the oil and knead the dough. Let stand to rise. At this time cook the sweet potato (about 20 minutes).

On the olive oil, fry the onions and chilli peppers. Then add corn, sliced sweet potatoes and spices to it. Divide the cake into 2 and roll out. Put the sauce and bake about 8 minutes.

Serve with parsley or arugula.