Pizza marinara

Plan na obiad – pizza🍕🍕! Upewnijcie się, że w domu mąkę, drożdże, sos pomidorowy i do dzieła 💪 Nie ma lepszego comfort food jak dla mnie, szczególnie o tej porze roku😉🍁🍂

Pizza marinara

Pizza marinara

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ pieczenia)

koszt: ok. 1,90 zł za porcję

Składniki:

375 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
225 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
sos:
250 g przecieru pomidorowego
10 g oliwy
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżeczka oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku
dodatki:
70 g ugotowanego batata
30 g nerkowców
kilka świeżych pomidorów

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę i po chwili mieszana oliwę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na sos podgrzewamy w rondelku ok. 10 minut. Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, smarujemy sosem, wykładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez ok. 6-10 minut.

Pizza marinara

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ baking)

Ingredients:

375 g wheat flour
1 packet of dry yeast
1 teaspoon of sugar
225 ml warm water
1 tablespoon of oil
sauce:
250 g tomato puree
10 g of oil
1 grated clove of garlic
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon yeast flakes
1 teaspoon of oregano and basil
salt and pepper to taste
topping:
70 g cooked sweet potato
30 g cashews
some fresh tomatoes

Instructions:

Mix the flour with yeast, sugar and salt. Add water and mixed oil after a while. Knead the dough and leave it to rise for an hour.

Heat the ingredients for the sauce in a saucepan for about 10 minutes. Divide the pizza dough into 3 parts. Roll out, spread with sauce, lay out the toppings and bake in a preheated oven (250 Celsius degrees) for about 6-10 minutes.

 



>
Facebook