Pizza na cienkim cieście

Już nie raz dzieliłam się z Wami przepisem na najlepsze ciasto do pizzy!🍕🍕 Ale z racji tego, że pizza nigdy się nie nudzi, tak przypominać go będę jeszcze wiele razy😂✌️ Idealne ciasto jak z włoskiej pizzerii możecie bardzo prosto przygotować we własnym domu😉👌

Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście

2 porcje (1 ma ok. 280 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 15-20 minut pieczenia)

koszt: ok. 0.40 zł za porcję

Składniki:

130 g mąki pszennej (jak najdrobniej
zmielonej)
szczypta soli
1/3 łyżeczki suchych drożdży
125 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
100 g sosu pomidorowego
1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Następnie dodajemy wodę, a po chwili mieszania oliwę. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i elastyczne).

Odstawiamy ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na dowolną wielkość (podsypujemy mąką).

Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy płatkami drożdżowymi i pieczemy w 250 stopniach (najlepiej na gorącym kamieniu) przez ok. 6-8 minut.

Thin crust pizza

2 servings (1 has 280 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 15-20 minutes of baking)

Ingredients:

130 g of wheat flour (as finely gound as possible)
pinch of salt
1/3 teaspoon dry yeast
125 ml warm water
1 tablespoon of oil
100 g tomato sauce
1 tablespoon of nutritional yeast flakes

Instractions:

Mix the flour with salt and yeast. Then add water, and after a while add oil. Knead the dough (it should be smooth and flexible).

Let the dough rest for 1-2 hours to rise. After this time, knead again. Divide into two parts and roll out each one to any size.

Grease with tomato sauce, sprinkle with nutrtitionl yeast flakes and bake at 250 Celsius degrees (preferably on hot stone) for about 6-8 minutes.