Pizza z jogurtem i kurkami

Sezon grzybowy w pełni!🌲 Ja je uwielbiam, ale moje ulubione to zawsze i niezmiennie kurku💚 Jeśli też je lubicie to polecam pizzę z roślinnym jogurtem i kurkami🍕🍕

Pizza z jogurtem i kurkami

Pizza z jogurtem i kurkami

2 porcje (1 ma ok. 370 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+10 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:
125 g mąki pszennej
szczypta soli
1/3 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
75 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
pizza:
25 g jogurtu lub śmietanki sojowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pasty jasnej miso
szczypta pieprzu
60 g kurek
1/2 cukinii
15 g nerkowców
1 łyżeczka płatków drożdżowych
tymianek

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto na pizzę i odstawiamy na przynajmniej godzinę (do trzech). Jogurt mieszamy z miso i doprawiamy pieprzem. Kurki i cukinię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a cukinię w cienkie plastry.

Pizzę rozwałkowujemy i smarujemy jogurtem. Wykładamy cukinię, kurki i posypujemy nerkowcami, drożdżami i tymiankiem. Pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku ok. 8 minut.

Pizza with yogurt and chanterelles

2 servings (1 has 370 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+10 minutes of baking)

Ingredients:

cake:
125 g wheat flour
pinch of salt
1/3 teaspoon dry yeast
1 teaspoon of sugar
75 ml warm water
1 tablespoon of oil
pizza:
25 g yogurt or soy cream
1 tablespoon of oil
1 teaspoon miso paste
a pinch of pepper
60 g of chanterelles
1/2 zucchini
15 g cashews
1 teaspoon nutritional yeasts
thyme

Instructions:

Knead the pizza dough and leave it for at least an hour (up to three). Mix yogurt with miso and season with pepper. Wash chanterelles and zucchini and cut into smaller pieces, and zucchini into thin slices.

Roll out the pizza and spread it with yogurt. Lay out zucchini, chanterelles and sprinkle with cashews, yeast and thyme. Bake in preheated oven preheated (250 Celsius degrees) for about 8 minutes.

 



>
Facebook