Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim

Odkąd pierwszy raz zrobiłam domową pizzę i smakowała ona obłędnie (jakieś rok temu) przekonałam się, że niewielkim nakładem pracy i funduszy można zrobić w domowej kuchni pizzę lepszą niż w niejednej pizzerii. Przecież i tak większość roboty odwalają za nas drożdże 😉 Dzisiaj Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim!

pizza z orzechowym pesto

Mam ogromną słabość do pesto i to każdego rodzaju! Pietruszkowe, szpinakowe, bazyliowe itd. Oczywiście najbardziej znanym zastosowaniem pesto jest jego dodatek do spaghetti. Ponieważ miałam pod ręku świeże liście szpinaku, bazylii i orzechy włoskie, nie mogłam się oprzeć, aby pesto z takich składników nie wylądowało na mojej pizzy.

pizza z orzechowym pesto

Moja miłość do pizzy bardzo ewaluowała od liceum. Od grubego, puszystego ciasta, po cieniutki, włoski spód. Próbowałam już niezliczoną ilość dodatków i nadal bardzo lubię z nimi eksperymentować, bo to czego nie znoszę to smakowa nuda. Obecnie jestem na etapie uwielbienia dla włoskiej pizzy na cienkim cieście robionej w kamiennym piecu. Taką można znaleźć w Gdańskiej, małej pizzerii Oliwa do Ognia. Polecam, jeżeli będziecie mieli okazję spróbować. Wracając natomiast do moich dzisiejszych dodatków to postawiłam na Pesto szpinakowo-bazyliowe z orzechami włoskimi, pomidory, jeszcze więcej orzechów włoskich i kozi ser.

Wyszło bardzo ciekawie i smacznie 😉

pizza z orzechowym pesto

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉

Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ciasto na pizzę (korzystam najczęściej z tego -> przepisu, ok. 1/4 składników na ciasto)

pomidor 1 sztuka

pomidorki koktajlowe ok. 6 sztuk

ser kozi ok. 20g lub więcej

orzechy włoskie 15g

liście bazylii do podania

pesto:

liście szpinaku 125g

sok z cytryny 20ml

orzech włoski 15g

ser cheddar lub parmezan ok. 10-15g

czosnek 1 ząbek

liście bazylii 1 garść

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

pieprz do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia ciasta na pizzę. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni. Przygotowujemy w międzyczasie pesto. Miksujemy wszystkie składniki w rozdrabniaczu.

Nakładamy następnie dodatki: plasterki pomidorów, pomidorki koktajlowe przecięte na pół, kozi ser, orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.

Podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.

 

 

 

Zapisz

Zapisz



  • Ewa W

    przepyszna <3 domowa pizza rządzi

  • Bardzo podoba mi się taka wersja pizzy! Orzechy i ser kozi to świetne smaki 🙂 Mi się ostatnio marzy pizza też z pesto, ale pistacjowym 🙂

    • Pistacjowe pesto <3 Genialnie by było 😀

  • Magda

    Świetna pizza, bardzo fajnie skomponowałaś dodatki 🙂

  • Małgorzata

    Bardzo smacznie wygląda. Zjadła bym kawałeczek 🙂

    • Dziękuję i polecam 😉

  • Prezentuje się wyśmienicie! Lubię takie nowe pizzowe połączenia 🙂

  • Wygląda genialnie 🙂 Z chęcią bym wpadła na kawałeczek 😀

  • Pizzę lubimy ale chyba nie jadłyśmy jej już wieki a to dlatego, że po prostu nigdy w porze obiadowej nie mamy na nią ochoty 😛 wolimy zupy, makarony albo jakieś leczo 🙂 niemniej Twoją pizzę zeżarłybyśmy z ogromną chęcią tylko ktoś najpierw musiałby ją zrobić i podsunąć nam pod nos 😀

    • Robienie pizzy to świetna zabawa moim zdaniem 😉 Zwłaszcza w towarzystwie, np. w piątkowy wieczór 😉

  • Fabryka Pomysłów

    mniam 🙂 dawno nie robiłam domowej, a ta jest najlepsza i ma tyle możliwości smakowych 🙂