Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim

Odkąd pierwszy raz zrobiłam domową pizzę i smakowała ona obłędnie (jakieś rok temu) przekonałam się, że niewielkim nakładem pracy i funduszy można zrobić w domowej kuchni pizzę lepszą niż w niejednej pizzerii. Przecież i tak większość roboty odwalają za nas drożdże 😉 Dzisiaj Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim!

pizza z orzechowym pesto

Mam ogromną słabość do pesto i to każdego rodzaju! Pietruszkowe, szpinakowe, bazyliowe itd. Oczywiście najbardziej znanym zastosowaniem pesto jest jego dodatek do spaghetti. Ponieważ miałam pod ręku świeże liście szpinaku, bazylii i orzechy włoskie, nie mogłam się oprzeć, aby pesto z takich składników nie wylądowało na mojej pizzy.

pizza z orzechowym pesto

Moja miłość do pizzy bardzo ewaluowała od liceum. Od grubego, puszystego ciasta, po cieniutki, włoski spód. Próbowałam już niezliczoną ilość dodatków i nadal bardzo lubię z nimi eksperymentować, bo to czego nie znoszę to smakowa nuda. Obecnie jestem na etapie uwielbienia dla włoskiej pizzy na cienkim cieście robionej w kamiennym piecu. Taką można znaleźć w Gdańskiej, małej pizzerii Oliwa do Ognia. Polecam, jeżeli będziecie mieli okazję spróbować. Wracając natomiast do moich dzisiejszych dodatków to postawiłam na Pesto szpinakowo-bazyliowe z orzechami włoskimi, pomidory, jeszcze więcej orzechów włoskich i kozi ser.

Wyszło bardzo ciekawie i smacznie 😉

pizza z orzechowym pesto

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉

Pizza z Orzechowym Pesto i Serem Kozim

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ciasto na pizzę (korzystam najczęściej z tego -> przepisu, ok. 1/4 składników na ciasto)

pomidor 1 sztuka

pomidorki koktajlowe ok. 6 sztuk

ser kozi ok. 20g lub więcej

orzechy włoskie 15g

liście bazylii do podania

pesto:

liście szpinaku 125g

sok z cytryny 20ml

orzech włoski 15g

ser cheddar lub parmezan ok. 10-15g

czosnek 1 ząbek

liście bazylii 1 garść

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

pieprz do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia ciasta na pizzę. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni. Przygotowujemy w międzyczasie pesto. Miksujemy wszystkie składniki w rozdrabniaczu.

Nakładamy następnie dodatki: plasterki pomidorów, pomidorki koktajlowe przecięte na pół, kozi ser, orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.

Podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.

 

 

 

Zapisz

Zapisz