Taką pizzę mogłabym jeść codziennie! Wegetariańska i lekka 🙂
Uwielbiam świeże dodatki na pizzy. Wspaniała alternatywa do tych wypchanych po brzegi pizz, głównie z serem i mięsem. Upieczone pomidorki, cukinia, oliwa z czosnkiem i chili, świeża bazylia, mozzarella i ocet winny, perfekcyjnie. Do tego wszystko oczywiście na cienkim cieście.
Wygląda moim zdaniem bardzo ładnie, czyż nie? Totalnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Teraz pora zrobić większą porcję!
PIZZA Z PIECZONYMI POMIDORKAMI, CUKINIĄ I MOZZARELLĄ
ilość: 2 porcje
Składniki:
pomidorki koktajlowe wg uznania
oliwa, szczypta soli
drożdże 5-10g
mąka 100g (w tym łyżka na rozczyn)
cukier 1 łyżeczka
woda 80ml (w tym 4 łyżki na rozczyn)
olej 1 łyżka
oliwa 15ml
chili 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 sztuka
mozzarella, ocet winny, świeża bazylia do podania
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Pomidorki kroimy na pół, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy 30 minut. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i wody.
Odstawiamy go na 15 minut. Po tym czasie przenosimy go do miski z mąką. Dodajemy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części (jeżeli robimy dwie pizze, ale można zrobić 1 dużą). Rozwałkowujemy na pizzę. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
Oliwę mieszamy w pokrojoną papryczką chili i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę). Tak przygotowaną oliwą smarujemy ciasto. Wykładamy pomidorki, cukinię (obraną i pokrojoną na grube plastry.
Odstawiamy tak przygotowaną pizzę jeszcze na 20-30 minut, po czym pieczemy około 15 minut (zaglądamy czy jest już gotowa mniej więcej po 7 minutach).
Podajemy z kawałkami świeżej mozzarelli, liśćmi bazylii i octem winnym.