Pizza z pieczonymi pomidorkami, cukinią i mozzarellą

Taką pizzę mogłabym jeść codziennie! Wegetariańska i lekka 🙂

Uwielbiam świeże dodatki na pizzy. Wspaniała alternatywa do tych wypchanych po brzegi pizz, głównie z serem i mięsem. Upieczone pomidorki, cukinia, oliwa z czosnkiem i chili, świeża bazylia, mozzarella i ocet winny, perfekcyjnie. Do tego wszystko oczywiście na cienkim cieście.

pizza z pieczonymi pomidorkami

Wygląda moim zdaniem bardzo ładnie, czyż nie? Totalnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Teraz pora zrobić większą porcję!

pizza z pieczonymi pomidorkami

PIZZA Z PIECZONYMI POMIDORKAMI, CUKINIĄ I MOZZARELLĄ

ilość: 2 porcje

Składniki:

pomidorki koktajlowe wg uznania

oliwa, szczypta soli

drożdże 5-10g

mąka 100g (w tym łyżka na rozczyn)

cukier 1 łyżeczka

woda 80ml (w tym 4 łyżki na rozczyn)

olej 1 łyżka

oliwa 15ml

chili 1/2 sztuki

czosnek 2 ząbki

cukinia 1 sztuka

mozzarella, ocet winny, świeża bazylia do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Pomidorki kroimy na pół, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy 30 minut. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i wody.

Odstawiamy go na 15 minut. Po tym czasie przenosimy go do miski z mąką. Dodajemy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na dwie części (jeżeli robimy dwie pizze, ale można zrobić 1 dużą). Rozwałkowujemy na pizzę. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.

Oliwę mieszamy w pokrojoną papryczką chili i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę). Tak przygotowaną oliwą smarujemy ciasto. Wykładamy pomidorki, cukinię (obraną i pokrojoną na grube plastry.

Odstawiamy tak przygotowaną pizzę jeszcze na 20-30 minut, po czym pieczemy około 15 minut (zaglądamy czy jest już gotowa mniej więcej po 7 minutach).

Podajemy z kawałkami świeżej mozzarelli, liśćmi bazylii i octem winnym.



3 thoughts on “Pizza z pieczonymi pomidorkami, cukinią i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*