Pizza ze szpinakiem i kalarepą

Są takie dni kiedy wydaje mi się, że mogłabym pisać wyłącznie o pizzy. To przecież niemożliwe żeby znudzić się nią, przy tak wielu możliwościach wykorzystania różnych dodatków. Możliwości wydają się nieskończone. Pizza z kalarepą to moje nowe odkrycie. Wspaniałe odkrycie, które doskonale pasuje do zimowej aury. Kalarepa nadaje całości orzeźwiającego smaku i świetnie pasuje do szpinaku i czerwonej cebuli.

pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem i kalarepą

2 porcje (2 pizze, 1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut (+ ok. 5 godzin na wyrośnięcie ciasta na pizzę)

koszt to ok. 4 zł za jedną porcję

Składniki:

idealne ciasto na pizzę – przepis

kalarepa 1/3 sztuki

cebula czerwona 1 sztuka

ser mozzarella ok. 100 g

szpinak świeży 125 g

sos pomidorowy do pizzy 4 łyżki

koperek i czarny pieprz do podania

Wykonanie:

Ciasto na pizzę przygotowujemy zgodnie z przepisem, który możecie znaleźć w odnośniku. Gotowy placek pizzy smarujemy 2 łyżkami sosu, układamy szpinak, pokrojoną w plastry kalarepę, posiekaną cebulę i mozzarellę.

Pizzę pieczemy ok. 8 minut w 250 stopniach (przy użyciu kamienia do pizzy). Podajemy ze świeżym koperkiem i czarnym pieprzem.

Zapisz

Zapisz



10 thoughts on “Pizza ze szpinakiem i kalarepą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*