Placek Cebulowy z Szałwią i Rozmarynem (wegański)

Ostatnie dni mijają mi na przemyśleniach. To chyba wynik pogody i tego, że zbliża się koniec roku. Pomimo wielu niepewności i lepszych/gorszych dni staram się oczywiście nadal tworzyć w kuchni. Dzisiaj bardzo prosty przepis na obiad, który przygotowuje się dosłownie w chwilę. Jest lekko i bardzo smacznie, czyli Placek Cebulowy.

Wegański placek można przygotować dosłownie w parę minut i nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności, dlatego idealnie się sprawdza na szybkie obiady po pracy. Oczywiście można też go podać na późne weekendowe śniadanie lub kolację. Wiem, że to może nie jest kunszt kulinarny, ale uwierzcie mi że jest bardzo smacznie! Do tego doskonale komponuje się z sałatką z buraczków i ogórków kiszonych.

placek cebulowy

Szczerze mówiąc miałam trochę wątpliwości podczas przygotowywania tego placka. Ale nie było warto się martwić! Wyszedł bardzo ciekawy w smaku i teksturze. Szałwia i rozmaryn to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Nadają doskonałego aromatu!

placek cebulowy

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj 😉

Placek Cebulowy z Szałwią i Rozmarynem (wegański)

2 porcje (1 porcja to ok. 315 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 100g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

woda 145ml

szałwia 7 listków

rozmaryn 1 gałązka

papryka wędzona 0.5 łyżeczki

curry 0.5 łyżeczki

sól do smaku

olej do smażenia

sałatka:

buraczki ok. 100g

ogórki kiszone 2 sztuki

siemię lniane 20g

oregano 3/4 łyżeczki

zioła prowansalskie 3/4 łyżeczki

kiełki brokułu

Wykonanie:

Cebulę ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy warzywa z mąką, wodą i przyprawami (w tym pokrojonymi ziołami). Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie całe ciasto wylewamy na patelnię.

Smażymy placek 5 minut na jednej stronie, a po przewróceniu 2 minuty. Sałatkę przygotowujemy przez zmieszanie buraczków, pokrojonych ogórków i przyprawami oraz kiełkami.

Zapisz



  • Magdalena Baran

    potrafisz wymyślić coś z niczego:) właśnie wyhodowałam sobie kiełki brokułu ale rozmaryn wywalam bo nie lubię. myślisz że z pszennej mąki razowej też będzie zjadliwy?
    pozdrawiam:)

    • Myślę, że jak najbardziej, ale nie wiem czy można zamienić 1 do 1, bo nie potrafię powiedzieć jaka będzie konsystencja tego ciasta. Trzeba by spróbować tak dodawać mąkę (lub wodę), aby miało strukturę ciasta na naleśniki 😉
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • gin

    Ciekawy 🙂 Myślę, że i nam by zasmakował 🙂

  • Ada

    Jesień to taki okres refleksji nad własnym życiem. Mam nadzieję, że z tych przemyśleń wyniknie samo dobro 🙂 A placek z chęcią bym zrobiła, bo mam zapas cebuli w lodówce i nie wiem co z nią zrobić. Musiałabym tylko poszukać szałwii 😉 Już miałam pisać, że nie jest na mój portfel, bo pomyliłam ją z szafranem ;D

    • Haha, no szafran to i na mój portfel nie jest 😀

      A co do przemyśleń to też mam taką nadzieję 🙂

  • Sałatkę bardzo polecam! Rewelacja 😀

  • Brak szałwii mocno zmieni smak?

    • Da się przeżyć 😉

  • Lubię takie połączenia, chyba skusze się zrobić na jednego dnia. 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    rewelacja 🙂 ciekawy placek i pyszna sałatka, takim obiadem mozna sie zajadać 🙂

  • Zapowiada się bardzo smacznie 🙂

  • Jako prawdziwy cebulak, szamałabym!