Placek Cebulowy z Szałwią i Rozmarynem (wegański)

Ostatnie dni mijają mi na przemyśleniach. To chyba wynik pogody i tego, że zbliża się koniec roku. Pomimo wielu niepewności i lepszych/gorszych dni staram się oczywiście nadal tworzyć w kuchni. Dzisiaj bardzo prosty przepis na obiad, który przygotowuje się dosłownie w chwilę. Jest lekko i bardzo smacznie, czyli Placek Cebulowy.

Wegański placek można przygotować dosłownie w parę minut i nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności, dlatego idealnie się sprawdza na szybkie obiady po pracy. Oczywiście można też go podać na późne weekendowe śniadanie lub kolację. Wiem, że to może nie jest kunszt kulinarny, ale uwierzcie mi że jest bardzo smacznie! Do tego doskonale komponuje się z sałatką z buraczków i ogórków kiszonych.

placek cebulowy

Szczerze mówiąc miałam trochę wątpliwości podczas przygotowywania tego placka. Ale nie było warto się martwić! Wyszedł bardzo ciekawy w smaku i teksturze. Szałwia i rozmaryn to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Nadają doskonałego aromatu!

placek cebulowy

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj 😉

Placek Cebulowy z Szałwią i Rozmarynem (wegański)

2 porcje (1 porcja to ok. 315 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 100g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

woda 145ml

szałwia 7 listków

rozmaryn 1 gałązka

papryka wędzona 0.5 łyżeczki

curry 0.5 łyżeczki

sól do smaku

olej do smażenia

sałatka:

buraczki ok. 100g

ogórki kiszone 2 sztuki

siemię lniane 20g

oregano 3/4 łyżeczki

zioła prowansalskie 3/4 łyżeczki

kiełki brokułu

Wykonanie:

Cebulę ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy warzywa z mąką, wodą i przyprawami (w tym pokrojonymi ziołami). Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie całe ciasto wylewamy na patelnię.

Smażymy placek 5 minut na jednej stronie, a po przewróceniu 2 minuty. Sałatkę przygotowujemy przez zmieszanie buraczków, pokrojonych ogórków i przyprawami oraz kiełkami.

Zapisz



12 thoughts on “Placek Cebulowy z Szałwią i Rozmarynem (wegański)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*