Placki Ziemniaczane z Cebulką

Chrupiące Placki Ziemniaczane z Cebulką, czyli tradycyjne danie w nowym wydaniu!

Lubię placki! To jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Tradycyjnie z ziemniaków i cebuli, podane z toną śmietany. Nigdy nie miałam ich dosyć, potrafiłam zjeść tyle na ile starczyło mi całe opakowanie śmietany 😀

Placki Ziemniaczane z Cebulką

Ale dosyć sentymentów! Tym razem placki w nowych wydaniu, bo z dodatkiem marchewki i ciecierzycy, zapieczone z obłędną smażoną cebulką w sosie serowym.

Świetnie się sprawdzą jako samodzielne danie jak i dodatek do sałatki, świeżego pieczywa czy ryżu.

Placki Ziemniaczane z Cebulką

2 porcje (1 ma ok. 240 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 1,70 zł za porcję

Składniki:

2 pomidorki koktajlowe

65g ciecierzycy (gotowanej lub konserwowej)

155g ziemniaków

1 marchew

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

20g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka nasion chia

imbir, papryka wędzona, czosnek granulowany, kurkuma sól i pieprz do smaku

cebulka:

1 biała cebula

1 łyżka oleju do smażenia

parę łyżek mleka roślinnego

2 łyżki ketchupu

10g drożdży nieaktywnych

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew ścieramy na tarce. Pomidorki, ciecierzycę i czosnek blendujemy i mieszamy z warzywami, posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami.

Wykładamy masę na papier pergaminowy (6 placków). Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie na patelni posiekaną białą cebulą.

Po zeszkleniu dolewamy mleko i redukujemy. Mieszamy z ketchupem i drożdżami. Wykładamy pod koniec pieczenia na wierzch placków i zapiekamy.

Podajemy z sałatką, świeżym pieczywem lub ryżem.

Potato Fritters with Onion

Crunchy Potato Fritters with Onion, a traditional dish in a new version!

2 servings (1 has 240 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

2 cherry tomatoes

65g of chickpeas (boiled or canned)

155g of potatoes

1 carrot

1 clove of garlic

1 red onion

20g of potato starch

1 teaspoon of chia seeds

ginger, smoked pepper, granulated garlic, turmeric salt and pepper to taste

onion:

1 white onion

1 tablespoon of cooking oil

a few tablespoons of plantbased milk

2 tablespoons of ketchup

10g of nutritional yeasts

Instructions:

Potatoes and carrots are grated on a grater. Tomatoes, chickpeas and garlic blend and mix with vegetables, chopped onions and other ingredients.

We put mass on parchment paper (6 patches). Bake about 30 minutes at 200 degrees. In the meantime, chopped white onions in a pan.

After glazing, add milk and reduce. Mix with ketchup and yeast. We prepare at the end of baking on the top of the pancakes and bake.

Serve with salad, fresh bread or rice.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*