Placuszki Cukiniowo-Ziemniaczane

Kiedy ktoś mnie pyta o niskobudżetowe obiady, to na pierwszy plan zawsze wysuwają mi się dania bezmięsne, najczęściej na bazie polskich, łatwodostępnych warzyw. Ponieważ jeszcze nie zarabiam, a studia dopiero co skończyłam, więc cały czas tkwi we mnie syndrom oszczędzania i szukania najtańszych rozwiązań (co z resztą uważam za dobrą cechę). Uwierzcie mi, że można jeść tanio, pysznie i syto. I tak na przykład wszelkie potrawy na bazie ziemniaków zdecydowanie obniżają koszty.  Przy tym są zdrowe! Zwłaszcza w takim połączeniu jak te Placuszki Cukiniowo-Ziemniaczane.

placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Co do cukinii, obecnie również można ją dostać w atrakcyjnych cenach, nie mówiąc już o tym, że wiele osób ma ją prosto z ogródka.

Placki ziemniaczane zawsze bardzo lubiłam, ale jak dla mnie trochę sporo z nimi roboty, dlatego nie przygotowuję ich często. Ścieranie warzyw, smażenie… ale od czasu do czasu warto 🙂

placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Taki talerz pełen placuszków cukiniowo-ziemniaczanych to bardzo fajny sposób na ciekawy obiad. Tym bardziej, że można je podać z dowolnymi dodatkami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam samą formę placków. Lubię placki! Po prostu 😀 I myślę, że chyba większość osób należy do tej grupy. Można je ciekawie przyprawić i podać z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym.

placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placuszki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Placuszki Cukiniowo-Ziemniaczane

2 porcje (1 porcja to ok. 350 kcal)

Składniki:

cukinia 1 sztuka

ziemniaki ok. 600g

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

jajko 1 sztuka

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

mąka pszenna 25g

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Cukinię i ziemniaki ścieramy, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Na oliwie podsmażamy delikatnie cebulkę. Z warzyw odciskamy wodę i dodajemy resztę składników.

Po zmieszaniu smażymy na małej ilości oliwy po 5 minut z obu stron. Placki po zdjęciu z patelni przenosimy na papier kuchenny. Podajemy z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.

Zapisz

Zapisz



  • Takie placuszki goszczą u mnie bardzo często! Uwielbiam ich smak. Z resztą, cała rodzinka je uwielbia 🙂

    • Niby takie proste połączenie, a jednak przepyszne, prawda? 😉

  • Uwielbiam placki ziemniaczane (szczególnie te, które robi mój mąż), uwielbiam placuszki z cukinii, więc na pewno uwielbiałabym też ich połączenie 🙂

    • Zdecydowanie 😉

  • Fabryka Pomysłów

    dawno nie robiłam placków, a tak je lubię 🙂
    wszystko to kwestia organizacji wydatków ile wydajemy na jedzenie i nie marnowania go, korzystania z sezonu 🙂

    • To prawda, organizacja to podstawa 🙂