Płatki zbożowe na słono z bazyliową oliwą

Kto mnie obserwuje na Instagramie ten wie, że prawie każde śniadanie rozpoczynam słodką owsianką. Ale płatki zbożowe można też wykorzystać w wersji na słono. Jak zobaczyłam przepis na owsiankę z pietruszkowym olejem (jak się okazało bardzo popularną w internecie nie tylko wśród polskich, ale i zagranicznych blogerów kulinarnych) postanowiłam, że muszę ją zrobić! Ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała przepisu i zamiast pietruszki użyłam bazylii, a zamiast oleju oliwy.

Płatki zbożowe na słono z bazyliową oliwą

Moim zdaniem ta owsianka wygląda bardzo apetycznie i aż szkoda było mi ją jeść. Ale oczywiście byłoby to głupotą, bo była wyśmienita.

Płatki zbożowe na słono z bazyliową oliwą

2 porcje (1 porcja to ok. 500kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 3,15zł za 1 porcję

Składniki:

płatki zbożowe 100g

2 szklanki wody lub bulionu

świeża bazylia 1/2 szklanki (opcjonalnie pietruszka)

oliwa 25ml

sok z 1/4 cytryny

awokado 1/2 sztuki

sól, pieprz i chili wg uznania

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wodą lub bulionem, przyprawiamy szczyptą soli i gotujemy mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut.

W tym czasie blendujemy oliwę z bazylią, sokiem z cytryny i solą. Owsiankę podajemy z kawałkami awokado, bazyliową oliwą, pieprzem i chili.

Oats with basil olive

Savory oatmeal with basil olive – ideal for quick dinner!

2 servings (1 serving – 500kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

oats 100g

2 cups of water or broth

fresh basil 1/2 cup (optional parsley)

olive oil 25ml

juice from 1/4 juice

1/2 avocado

salt, pepper and chilli

Instructions:

Cook the oats with water or broth, season with a pinch of salt and stir occasionally for about 10 minutes. Meanwhile, blend the olive oil with basil, lemon juice and salt.

Serve the oatmeal with avocado, basil oil, pepper and chili.