Poke bowl z kimchi i tofu

Co łączy aromatyczną kuchnię azjatycką i pietruszkowe mydło Yope ? Zapachy, które są pożądane w daniach, ale nie koniecznie na naszych rękach Czosnek, cebula, imbir to składniki, które zawsze są w mojej kuchni i również tym razem mnie nie zawiodły. Zainspirowana przepisem Oli Nguyen zrobiłam miskę poke z domowym kimchi i tofuWedług mojego bardzo surowego sędziego to było jedno z lepszych dań jakie ostatnio wylądowały na moim stole, więc szczególnie polecam

A co do mydła i balsamu to również rewelacja! Piękny, naturalny zapach i sprawdza się idealnie w kuchni Do tego jest oczywiście wegańskie i cruelty free.

Poke bowl z kimchi i tofu

Poke bowl z kimchi i tofu

3 porcje (1 ma ok. 555 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 5.40 zł za porcję

Składniki:

560 g kapusty pekińskiej
30 g cukru
30 g octu ryżowego
1 łyżeczka soli
10 g sezamu
2 ząbki czosnku
gruby plaster imbiru
papryczka chili
1 łyżka oliwy
10 g sezamu
95 g ryżu
190 g ciecierzycy
45 g szpinaku
35 g suszonych pomidorów
20 g oliwek
1 łyżka chia
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka bazylii, oregano, czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
140 g tofu
3 rzodkiewki
parę plastrów czerwonej cebuli
190 g guacamole
10 g sezamu

Wykonanie:

Kapustę pekińską siekamy i zalewamy wodą. Dodajemy sól, cukier, ocet. Zagotowujemy, a następnie odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy drobno pokrojony czosnek, chili, imbir, oliwę i sezam.

Mieszamy i odstawiamy na min. 30 minut (a najlepiej na parę godzin). Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy ciecierzycę, szpinak, pomidory, oliwki, chia, cytrynę, przyprawy, oliwę i koncentrat.

Mieszamy i podajemy z tofu, rzodkiewkami, cebulką, guacamole, sezamem i oczywiście kapustą.

Poke bowl with kimchi and tofu

3 servings (1 has 555 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

560 g Chinese cabbage
30 g sugar
30 g rice vinegar
1 teaspoon salt
10 g sesame
2 garlic cloves
thick ginger slice
chilli pepper
1 tablespoon of oil
10 g sesame
95 g rice
190 g chickpeas
45 g spinach
35 g dried tomatoes
20 g olives
1 tbsp chia
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon basil, oregano, granulated garlic
2 tablespoons of oil
1 teaspoon tomato paste
140 g tofu
3 radishes
a few slices of red onion
190 g guacamole
10 g sesame

Instructions:

Chop Chinese cabbage and pour water over it. Add salt, sugar and vinegar. Boil and then leave to rest for about 30 minutes. Then strain and add finely chopped garlic, chili, ginger, olive oil and sesame.

Mix and leave for a minimum of 30 minutes (preferably for a few hours). Cook rice according to the instructions on the packaging. After straining, add chickpeas, spinach, tomatoes, olives, chia, lemon, spices, olive oil and concentrate.

Mix and serve with tofu, radishes, onions, guacamole, sesame and kimchi.

 



>
Facebook