Pomarańczowe Babeczki

Uwielbiam ciasta z cytrusami, a w szczególności w połączeniu z orzechami. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam Pomarańczowe Muffinki, pokochałam cytrusy w cieście i od czasu do czasu nachodzi mnie na nie wielka chęć. Te Pomarańczowe Babeczki są moimi nowymi faworytami! Wspaniałym deserem i przekąską, którą można zabrać do pracy. Można zrobić na jednym zamachem więcej i przechowywać w lodówce przez parę dni.

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Najwięcej czasu przygotowuje filetowanie pomarańczy. Bardzo nie lubię tej części, ale warto poświęcić się, bo efekt jest znakomity.

pomarańczowe babeczki

pomarańczowe babeczki

POMARAŃCZOWE BABECZKI

ilość: 4 porcje

Składniki:

jajko 1 sztuka

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 80ml

ekstrakt waniliowy 1/3 łyżeczki

masło roztopione 50g

mąka 70g

płatki owsiane 25g

migdały zmielone 25g

proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

ksylitol 7 łyżek

cynamon 1/4 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki

pomarańcz 2 sztuki

pestki dyni i migdały do posypania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Jajko, sok, ekstrakt i masło mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę, płatki, migdały, proszek, ksylitol i przyprawy.

Dokładnie mieszamy całość. Wykładamy połowę masy do foremek. Następnie po 1 kawałku pomarańczy i pozostałą część masy. Na wierzch kładziemy jeszcze jeden kawałek pomarańczy, migdały i pestki dyni.

Pieczemy około 30 minut.