Pomidorowo-Czosnkowy Makaron w 15 minut

Pomidorowo-Czosnkowy Makaron to chyba jeden z najprostszych obiadów. Jest świeży, lekki, wakacyjny i wyborny. To teraz pokażę Wam jak zrobić obiad w 15 minut.

To jest przepis z serii robi się samo! Szybko i prosto. I pomimo tego, nadal jest przepysznie!

Pomidorowo-Czosnkowy Makaron możemy przygotować dosłownie w wolnej chwili. Można go dodatkowo modyfikować według swoich potrzeb i dorzucać to co mamy pod ręką. Obiad będzie gotowy w 15 minut i sami się zdziwicie jak dobrze może smakować danie zrobione w ciągu kwadransa. Przy tym nadal będąc zdrowym i pożywnym daniem.

pomidorowo-czosnkowy makaron

Wiadomo, że makaron z sosem pomidorowym to powszechne danie, które można jeść o każdej porze roku. Ale tylko w lato możemy sobie pozwolić sobie na to, żeby zjeść makaron ze świeżymi pomidorkami. Jeżeli chcemy aby było szybko i świeżo, w cale nie musimy ich blendować na gładką masę, ale wystarczy je pokroić na pół i odpowiednio przyprawić. Będą stanowić znakomity dodatek do letniego makaronu!

pomidorowo-czosnkowy makaron

Aby przygotować taki sos nie potrzeba dużo, bo wystarczą pomidorki (najlepiej te wyhodowane we własnym ogródku lub na balkonie), czosnek, przyprawy, oliwa i starty ser. Jeżeli chcecie dodać coś bardziej „wilgotnego” do całości, może to być odrobina waszego ulubionego ketchupu lub sosu chili. Tylko 15 minut i pyszny, wakacyjny obiad gotowy!

Jeżeli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pomidorowo-Czosnkowy Makaron w 15 minut

ilość: 2 porcje

Składniki:

makaron (kokardki lub inny) 170g

ser cheddar 45g

oliwa z oliwek 15ml

pomidorki koktajlowe 12 sztuk

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

świeża bazylia

ketchup lub sos chili wg uznania

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce łączymy pomidorki przekrojone na pół, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu wrzucamy makaron, liście bazylii i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Jeżeli lubimy możemy do całości dodać odrobinę ulubionego ketchupu lub sosu. Danie posypujemy startym serem i podajemy.

 

 

Zapisz

Zapisz



  • Moje ulubione kokardki! 😀 Chyba nie ma drugiego tak uroczego makaronu 😉 do tego pomidorki, które też uwielbiam i pochłaniam latem w ilościach hurtowych 😉 Jak nic obiad idealnie dla mnie <3

    • Również uwielbiam kokardki <3 Rzeczywiście zawsze prezentują się apetycznie 😉

  • Minimalny nakład pracy a jakie pyszne danie 😀

    • Już wielokrotnie się przekonałam, że minimalizm w kuchni popłaca 😀

  • No widzisz. A ja zawsze z takiego składu robię makaron z sosem. Czas spróbować i takiego makaronu 🙂

    • Zawsze troszkę inaczej, a jak ktoś lubi bardziej „na mokro” to można dodać jogurt naturalny 😉

  • Fabryka Pomysłów

    bo chcieć to móc 🙂 można jeść zdrowo i smacznie i nie siedzieć pół dnia w kuchni. Dzisiaj usłyszałam (jakby nie patrzeć zapewne z czystej zazdrości, że pewnie od razu po pracy zaczynam gotować te obiadki do pracy:P) chciałabym mieć tyle wolnego czasu 😛

    • Znam wiele osób, które obiady w domu jedzą tylko w weekendy, bo uważają że po pracy nie mają czasu żeby zrobić cokolwiek innego niż kanapkę. No cóż, może nie mam dzieci (jako dodatkowego obowiązku), ale w domu mnie nie ma od 6 do 16, a mam czas zrobić obiad, śniadanie na drugi dzień i czasem deser, a prócz tego trening i czas dla siebie. Da się 😀 wiele posiłków można przygotować tak jak mówisz nie ślęcząc pół dnia w kuchni 😉