Pora na cebulę! Tosty z karmelizowaną cebulką i wędzonym tofu

Jak dla mnie dzień bez cebuli to dzień stracony! Na prawdę, jem ją prawie codziennie i to jedno z moich ulubionych warzyw. Nadaje potrawom smaku, który uwielbiam. Nie wyobrażam sobie bez niej wielu dań. A dzisiaj przyszła pora na tosty z karmelizowaną cebulką i wędzonym tofu. Prosty i szybki obiad, który można zrobić w dwie chwile. Takie tosty mogą być daniem samym w sobie, albo dodatkiem do np. warzywnych kotlecików lub rozgrzewającej zupy.

Nie wiem jak dla Was, ale mi kromka chleba tostowego i karmelizowana cebulka na winie wystarczą, żeby poczuć szczęście. Tak, tak niewiele mi potrzeba! 😀

Tosty z karmelizowaną cebulką i wędzonym tofu

Połączenie cebulki i wędzonego tofu jest na prawdę świetne. Co prawda tofu nie będzie się tak ciągnąć  jak tradycyjny ser (ach jadło się go sporo), ale i tak jest pysznie! <3

Bardzo polecam! Możecie też użyć wegańskiego sera typu cheddar lub gouda, na pewno będzie pasować świetnie.

Tosty z karmelizowaną cebulką i wędzonym tofu

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,30 zł za porcję

Składniki:

cebula 2 sztuki

olej do smażenia 1 łyżka

białe wino 3 łyżki

cukier 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

chleb tostowy 8 kromek

tofu 200g

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę, po ok. 1 minucie przyprawiamy, zmniejszamy ogień i smażymy delikatnie ok. 20 minut.

Dolewamy wina i redukujemy, aż alkohol wyparuje. Cebulkę i tofu wykładamy na chleb tostowy. Podpiekamy w podpiekaczu do kanapek lub gofrownicy (wcześniej smarujemy delikatnie tłuszczem).

Toasts with caramelized onion and smoked tofu

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

2 onions

oil 1 tbsp

white wine 3 tbsp

sugar 1/2 tsp

salt and pepper to taste

toasted bread 8 slices

smoked tofu 200g

Instructions:

Fry the onions with oil, after about 1 minute reduce the fire and fry gently for about 20 minutes. Pour wine and reduce it until the alcohol evaporates.

Put the onion and tofu on the bread. Bake in the toaster or waffle iron.

 

 

 



  • Jakie pyszne 🙂 Bardzo lubię cebulkę 🙂

  • W sumie to surowej cebuli aż tak nie lubimy ale karmelizowana cebulka, która jest fajnie słodka to co innego <3

    • O nie ja surowej nie cierpię 😀 Ale smażoną, gotowaną, pieczoną to już zupełnie co innego 🙂