Potrawka z cukinii i ciecierzycy z najlepszymi talarkami

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na najlepsze talarki ever. Oczywiście doskonale sprawdziła się podana z nimi potrawka z cukinii i ciecierzycy.

Będą na wakacjach w Chorwacji musiałam się czasem ratować w restauracjach frytkami i pieczonymi ziemniaczkami. Dzięki temu przypomniałam sobie jak bardzo je uwielbiam! Postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam ziemniaczane, pieczone talarki. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i aromatyczne! Nawet nie wiecie jak jestem z siebie dumna, bo było to podejście już n-te w moim życiu i nigdy nie wyszły mi tak dobre. Ale w końcu znalazłam na nie sposób i dzielę się nim z Wami!

Potrawka z cukinii i ciecierzycy z najlepszymi talarkami

Jeżeli jesteście fanami cukinii i ciecierzycy tak jak ja to ten przepis na pewno się Wam spodoba. Taka potrawka doskonale się sprawdza w te coraz chłodniejsze dni, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Potrawka z cukinii i ciecierzycy z najlepszymi talarkami

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ pieczenie ziemniaków)

koszt: ok. 3,30 zł za 1 porcję

Składniki:

ziemniaki 580 g

przyprawa do ziemniaków

oliwa do smażenia ok. 2 łyżki

cukinie 2 sztuki

cebula 2 sztuki

czosnek 4 ząbki

ciecierzyca z puszki 200g

sól, pieprz, papryka do smaku

sok z cytryny, bazylia, natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 5 minut, a następnie przecedzamy i przenosimy do bardzo zimnej wody na 5 minut.

Odcedzamy ponownie, zalewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy wg uznania (ja użyłam gotowej przyprawy do ziemniaków).

Przenosimy ziemniaki na papier i pieczemy ok. 45 minut w 220 stopniach od czasu do czasu mieszając. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i podsmażamy ok. 2 minuty.

Następnie dodajemy posiekany czosnek, ciecierzycę i ponownie smażymy 2 minuty. Na koniec dorzucamy cukinię, przyprawy i smażymy do miękkości (ok. 8 minut).

Talarki podajemy z potrawką, którą możemy doprawić sokiem z cytryny, suszoną bazylią i świeżą natką pietruszki.

Chickpeas and zucchini stew with the best potato slices

2 servings (1 serving – 450 kcal)

time of preparation: 30 minut (+ baking potatoes)

Ingredients:

potatoes 580 g

spice for potatoes

2 tablespoons of oil for frying

2 zucchinies

2 onions

garlic 4 cloves

chickpeas from can 200g

salt, pepper, paprika to taste

lemon juice, basil, parsley for serving

 

Instructions:

Peel the potatoes, cut into slices and throw into the boiling water. Cook for 5 minutes, then strain and transfer to very cold water for another 5 minutes.

Strain again, pour a little oil and season (I used the prepared potato seasoning). Transfer the potatoes on the paper and bake about 45 minutes in 220 degrees, stir from time to time.

Fry the onions with oil for about 2 minutes. Then add chopped garlic, chickpeas and fry again 2 minutes. Finally, add zucchini, spices and fry until soft (about 8 minutes).

Serve the dish with potatoes, lemon juice, dried basil and fresh parsley.