Uwielbiam zapiekanki, jak pewnie zdążyliście zauważyć. Szczególnie wprost przepadam za warzywnymi zapiekankami. Postanowiłam więc zrobić Zapiekankę jak tylko pojawiły się młode ziemniaczki. Ziemniaki moim zdaniem doskonale nadają się do takich dań, ale oczywiście mogą również stanowić podstawę placków, można je faszerować i przyrządzać na wiele sposobów. Tradycyjne gotowane ziemniaki goszczą u mnie baaardzo rzadko. Taką Prostą Zapiekankę Ziemniaczaną można zrobić na bazie samych ziemniaków, cebuli i kremowego sosu. Ja zapiekłam ją jeszcze z dodatkiem oscypka.
Wiem, że wiele osób nie lubi zapiekać ziemniaków z obawy na to, że mogą wyjść surowe. Niestety chyba niema na to złotego środka, jak tylko poznać dobrze swój piekarnik. Mi metodą prób i błędów udało się znaleźć taką jego moc i dobrać czas pieczenia, po której mogę być pewna, że ziemniaki będą zupełnie miękkie i lekko przyrumienione.
I oczywiście smaczne 😀
Jak wspomniałam do zapiekanki dodałam również białą cebulę. Dzięki temu zawitał w niej inny smak, doskonale komponujący się z ziemniakami.
Co do sosu, uwielbiam gdy sosy w zapiekankach są kremowe i zarazem lekkie. Na koniec wszystko posypałam startym oscypkiem, który rewelacyjnie pasował do tej zapiekanki.
Zapiekanka jest na prawdę delikatna i lekka, w sam raz na letni obiad!
PROSTA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
ilość: 2 porcje
Składniki:
cebula biała 1 sztuka
ziemniaki ok. 540g
tymianek świeży lub suszony
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
mleko zagęszczone 40g
starty oscypek lub inny ser 70g
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik (ja w przypadku pieczonych ziemniaków używam funkcji termoobiegu i 190 stopni). Do naczynia żaroodpornego dodajemy odrobinę oliwy i połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki.
Następnie wykładamy pokrojoną cebulę, pozostałe ziemniaki i całość posypujemy tymiankiem i polewamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie zalewamy warzywa mlekiem zagęszczonym (z solą i pieprzem), posypujemy serem i pieczemy jeszcze około 5 minut. Podajemy zapiekankę posypaną świeżymi ziołami.