Prosta Zapiekanka Ziemniaczana

Uwielbiam zapiekanki, jak pewnie zdążyliście zauważyć. Szczególnie wprost przepadam za warzywnymi zapiekankami. Postanowiłam więc zrobić Zapiekankę jak tylko pojawiły się młode ziemniaczki. Ziemniaki moim zdaniem doskonale nadają się do takich dań, ale oczywiście mogą również stanowić podstawę placków, można je faszerować i przyrządzać na wiele sposobów. Tradycyjne gotowane ziemniaki goszczą u mnie baaardzo rzadko. Taką Prostą Zapiekankę Ziemniaczaną można zrobić na bazie samych ziemniaków, cebuli i kremowego sosu. Ja zapiekłam ją jeszcze z dodatkiem oscypka.

Wiem, że wiele osób nie lubi zapiekać ziemniaków z obawy na to, że mogą wyjść surowe. Niestety chyba niema  na to złotego środka, jak tylko poznać dobrze swój piekarnik. Mi metodą prób i błędów udało się znaleźć taką jego moc i dobrać czas pieczenia, po której mogę być pewna, że ziemniaki będą zupełnie miękkie i lekko przyrumienione.

I oczywiście smaczne 😀

prosta zapiekanka

Jak wspomniałam do zapiekanki dodałam również białą cebulę. Dzięki temu zawitał w niej inny smak, doskonale komponujący się z ziemniakami.

prosta zapiekanka ziemniaczana

Co do sosu, uwielbiam gdy sosy w zapiekankach są kremowe i zarazem lekkie. Na koniec wszystko posypałam startym oscypkiem, który rewelacyjnie pasował do tej zapiekanki.

Zapiekanka jest na prawdę delikatna i lekka, w sam raz na letni obiad!

PROSTA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ilość: 2 porcje

Składniki:

cebula biała 1 sztuka

ziemniaki ok. 540g

tymianek świeży lub suszony

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

mleko zagęszczone 40g

starty oscypek lub inny ser 70g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik (ja w przypadku pieczonych ziemniaków używam funkcji termoobiegu i 190 stopni). Do naczynia żaroodpornego dodajemy odrobinę oliwy i połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki.

Następnie wykładamy pokrojoną cebulę, pozostałe ziemniaki i całość posypujemy tymiankiem i polewamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy około 25 minut.

Po tym czasie zalewamy warzywa mlekiem zagęszczonym (z solą i pieprzem), posypujemy serem i pieczemy jeszcze około 5 minut. Podajemy zapiekankę posypaną świeżymi ziołami.

Zapisz



  • Nie mam sera, lodówka prawie pusta przed jutrzejszym wyjazdem, ale mam ziemniaki, mam cebulę 🙂 idę coś pokombinować 🙂 Dzięki Gosia za inspiracje! Jak mi coś wyjdzie, to się pochwalę 🙂

    • Cieszę się, że mogłam pomóc 😀 Powodzenia i smacznego! 🙂

  • Młode ziemniaczki to my możemy jeść solo bez żadnych dodatków (no może tylko z koperkiem) a w takiej zapiekance to już w ogóle cudo 😀

    • Dziękuję 😉
      Młode ziemniaczki, koperek i kefirek, mniam! 😀

  • Ziemniaki to ja uwielbiam każde, a młode najbardziej. Taką zapiekankę to bym mogła sama zjeść całą :)))

  • Nigdy czegoś takiego nie jadłam, muszę spróbować.