Proste curry

Moje curry z ciecierzycą to inspirowane kuchnią indyjską danie. Ten 30-minutowy przepis jest prosty, pyszny i zdrowy.

Ciecierzyca to moja ulubiona roślina strączkowa. Używam jej w kuchni bardzo często. Przeważnie kiedy przygotowuję burgery roślinne lub zupę krem z ciecierzycy. Ale równie często ląduje ona u mnie w różnego rodzaju sosach, tak jak w tym curry.

Proste curry

Na swoim blogu znalazłam kokosowe curry z fasolką szparagową, które dobrze wspominam, ale jest ono zupełnie inną wersją curry, które prezentuję Wam dzisiaj. Jednocześnie równie proste, pyszne, zdrowe i gotowe w 30 minut.

Jeżeli szukacie pomysłów na ciecierzycę to zapraszam po inspiracje na mojego bloga. Jeśli wypróbujecie przepis to oczywiście piszcie i podzielcie się wrażeniami w komentarzach 🙂

Proste curry

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,30 zł za porcję

Składniki:

czosnek 1 ząbek

cebula 1/2 sztuki

passata 465 g

tahini 1 łyżka

imbir 1/3 łyżeczki

curry 1/2 łyżeczki

kurkuma 1/3 łyżeczki

kminek 1/3 łyżeczki

sól, pieprz, chili do smaku

ciecierzyca z puszki 235 g

sok z 1/4 cytryny

ryż 150 g

natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Dodajemy passatę, przyprawy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze 10 minut.

W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i podajemy z ryżem oraz natką pietruszki.

Easy curry

This curry with chickpeas is inspired by Indian cuisine. Dinner ready in 30 minutes – simple, delicious and healthy.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

1 clove of garlic

1/2 onion

passata 465 g

tahini 1 tablespoon

ginger 1/3 teaspoon

curry 1/2 teaspoon

tumeric 1/3 teaspoon

cumin 1/3 teaspoon

salt, pepper, chili for taste

canned chickpeas 235 g

juice from 1/4 lemon

rice 150 g

parsley for serving

Instructions:

Fry diced garlic and onion with tablespoon of oil. Add passata, spices and boil for 10 minutes. Throw in chickpeas and boil for another 10 minutes.

In the meantime, boil rice. Season the sauce with lemon juice and serve with rice and parsley.