Proste Wegańskie Pankejki z Chia i Brzoskwiniami

Uwielbiam naleśniki i pankejki na weekendowe śniadanie (lub kolację ). Te łatwe, wegańskie pankejki z brzoskwiniami są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu✌️ Idealne z każdymi sezonowymi owocami! Można je podać z czekoladą, orzechami, syropem klonowym czy czymkolwiek na co macie ochotę

Proste Wegańskie Pankejki z Chia i Brzoskwiniami

Proste Wegańskie Pankejki z Chia i Brzoskwiniami

ok. 6 pankejków (600 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ smażenie)

koszt: ok. 3 zł

Składniki:

banan
105 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
35 ml wody
opcjonalnie trochę wanilii
1 łyżka oleju
1 łyżeczka nasion chia
105 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka erytrytolu (można też posłodzić cukrem lub syropem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała brzoskwinia

Wykonanie:

Banana blendujemy z mlekiem. Następnie dodajemy wanilię, dowolny słodzik opcjonalnie, olej, chia i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Dokładnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy drobno pokrojoną brzoskwinię. Jeszcze raz mieszamy i smażymy pankejki po 3-4 minuty z obu stron.

Simple Vegan Pancakes with Chia and Peaches

6 pancakes (600 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ frying)

Ingredients:

banana
105 ml plantbased milk (preferably soy milk)
35 ml water
some vanilla (optional)
1 tbsp oil
1 teaspoon chia seeds
105 g wholegrain flour
1 tablespoon of erythritol (you can also sweeten with sugar or syrup)
1 teaspoon of baking powder
1 small peach

Instructions:

Blend the banana with milk. Then add vanilla, any sweetener optionally, oil, chia and let stand for about 15 minutes. Then add flour and baking powder.

Mix thoroughly with a whisk, then add the finely chopped peach. Mix again and fry pancakes for 3-4 minutes on both sides.

 



>
Facebook