Prosty czekoladowy chlebek bananowy

Nie ma nic lepszego niż zapach pieczone ciasta o poranku🍪! Proponuję więc wegański, czekoladowy chlebek bananowy🍫🍌 Uwielbiam go, a zwłaszcza to uczucie kiedy można zacząć wolny dzień z takim śniadaniem😁 Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko paru składników i chwili mieszania! Nie znajdziecie w nim cukru ani oleju, więc to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Idealny na śniadanie, przekąskę lub nawet deser. Doskonale się sprawdza z masłem orzechowym lub domową nutellą❤️

Prosty czekoladowy chlebek bananowy

Prosty czekoladowy chlebek bananowy

1 porcja (ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.10 zł

Składniki:

dojrzały banan
60 g mąki pszennej
40 g jogurtu roślinnego
40 ml mleka roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika
1 łyżeczka kakao
opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło orzechowe do podania

Wykonanie:

Banan blendujemy z jogurtem i mlekiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wykładamy do małej foremki.

Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach (ok. 40 minut). Podajemy z masłem orzechowym, domową nutellą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Simple chocolate banana bread

1 serving (420 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

ripe banana
60 g wheat flour
40 g plantbased yogurt
40 ml plantbased milk
1 tablespoon of erythritol or other sweetener
1 teaspoon of cocoa
optional a few drops of vanilla aroma
1/2 teaspoon baking powder
peanut butter for serving

Instructions:

Blend the banana with yogurt and milk. Then add the remaining ingredients, mix and put into a small mold.

Bake to dry stick at 180 Celsius degrees (for about 40 minutes). Serve with peanut butter, homemade nutella or other favorite adds.