Przegląd tygodnia #21

Połowa września za nami. W powietrzu czuć już nadchodzącą nieubłaganie jesień. Ostatnie dwa tygodnie były doskonałe jeżeli chodzi o pogodę. Prawdziwe lato! Mam nadzieję, że wszyscy skorzystaliście trochę z pięknego słońca. Ja odwiedziłam centralną Polskę, gdzie wspaniale wypoczęłam na łonie natury z najbliższymi. Poniżej znajdziecie parę fotek 😉 A już w środę zaczynają się moje greckie wakacje! Wyczekiwane od maja 😀 Prognozy pogody nie zapowiadają się dobrze, ale może jednak się uda! Trzymajcie proszę kciuki, bo to mój pierwszy wyjazd w dalsze kraje i pierwszy przelot samolotem. O tak, już czuję ten stres przed pierwszym lotem 😀

DSCN7109

DSCN7125

DSCN7115

Z nowości u mnie, to w końcu się przemogłam, zacisnęłam zęby, spędziłam ponad godzinę u okulistki (na marginesie świetnej i bardzo cierpliwej) i nałożyłam pierwszy raz soczewki na oczy. Zaczęłam niemal nowe życie 😀 Jestem tym bardzo podekscytowana! Staram się nosić je codziennie, aby oko przyzwyczaiło się do ciała obcego. I mam teraz prośbę do osób, które noszą lub nosiły soczewki. Czy mieliście jakieś powikłania, dyskomfort podczas ich noszenia? Ja na razie jestem strasznie przewrażliwiona na tym punkcie i boję się, że coś mi się stanie. Może mnie trochę uspokoicie (albo i nie :D).

DSCN7055

Najlepsze przepisy minionych 2 tygodni

collage

Bananowo-Kokosowe Pankejki – smakują znakomicie i orzeźwiająco!

Fit Mug Cake z Brzoskwiniami i Domową Czekoladą – zdrowa przekąska na śniadanie, czyli doskonałe ciasto jogurtowe ze świeżymi brzoskwiniami i domową czekoladą

Ciasto Daktylowe – przyznam się, że to moje pierwsze ciasto daktylowe, ale na pewno nie ostatnie, bo bardzo mi posmakowało

Wegańskie Burgery z Ciecierzycy po Hawajsku – są zdrowe, pyszne i syte. Podane z ananasem i awokado smakują wyśmienicie! Jedne z lepszych wegańskich burgerów jakie jadłam

Przepisy z sieci

Co bym zjadła na Śniadanie?

prawie crepes suzette (codziszjemnasniadani.pl) – to zdjęcie mów samo za siebie… przy takim śniadaniu można zapomnieć o wszystkich troskach, a po prostu cieszyć się jedzeniem

Prawie Crepes Suzette / Marta Greber

źródło: http://codziszjemnasniadanie.pl/post/150041746691

placuszki dyniowe (eksperymentalnie.com)- uwielbiam dyniowe wypieki, a tutaj zdrowo i bezglutenowo na dodatek 😉

Co bym zjadła na obiad?

quesadilla z serem, ananasem, szynką i kukurydzą (lanika.pl) – zdecydowanie moje smaki! idealna na lekki i pyszny obiad

Quesadilla z serem, ananasem, szynką i kukurydzą

źródło: http://lanika.pl/quesadilla-z-serem-ananasem-szynka-i-kukurydza/

krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką (gutfut.pl) – w tych momentach najbardziej jest mi przykro z powodu mojej alergii na krewetki. ale jeżeli Wy nie macie z tym problemów to koniecznie zajrzyjcie

domowe burgery (goodfood.pl) – Paula udowadnia, że w domu można zrobić najlepsze burgery. są tak apetyczne, że ciężko się nim oprzeć 😉

makaron z szynką w sosie śmietanowym z serka wiejskiego (madam-malonka.pl) – uwielbiam białe sosy do makaronu. jeżeli lubicie serek wiejski i makaron to nie ma co się zastanawiać, przepis do zrobienia 😉

faszerowana dynia z miso tofu (anappleaday.pl)- wspaniałe danie! zakochałam się już w samych zdjęciach. idealne na jesienny wieczór

zupa krem z pomidorów (greencookies.pl) – uwielbiam takie treściwe, kremowe zupy, zwłaszcza pomidorowe

papardelle z grzybami (rosiolowa.pl) – tego dania nie mogło zabraknąć w zestawieniu. wspaniały, makaronowy posiłek dla wszystkich makaronowych maniaków

Co bym zjadła na deser?

bakaliowe kosteczki z białej czekolady (aleksandrakaliszan.com) – te piękne kosteczki mówią same za siebie. idealne do kawki i herbatki 😉

Artykuły wygrzebane z sieci

jak jeść z umiarem i się nie objadać (moj-kawalek-podlogi.pl) – obecnie żyjemy w czasach pędzącego konsumpcjonizmu i wielu osobom ciężko jest powstrzymać się przed kuszącym na każdym kroku jedzeniem. Edyta zestawiła we wpisie parę trafnych wskazówek jak sobie z tym poradzić

podsumowanie projektu blogerzy vs niepłodność (socjopatka.pl) – od początku bardzo kibicowałam temu projektowi i starałam się być na bieżąco z wpisami zaangażowanych w niego blogerów. a wszystko to za sprawą Dagmary, której należą się wielkie gratulacje za kawał dobrej pracy

kiełki – tanie, smaczne i zdrowe (flynerd.pl) – o kiełkach słów kilka 😉

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz