Pudding bulgur z pomarańczami

Posiadanie zapasu kaszy daje cały arsenał możliwości. Każdą praktycznie kaszę możemy przygotować na niezliczoną ilość sposobów. I tak na przykład, ja ostatnio lubuję się w kaszy bulgur, która moim zdaniem jest delikatna i doskonale nadaje się do wielu potraw. Na słono i na słodko. W obu sprawdza się rewelacyjnie ze względu na świetną konsystencję. Jak niedawno odkryłam, długo gotowana na mleku daje w efekcie świetny w smaku i teksturze pudding. Śniadanie gotowe! Pudding bulgur na stole 😉

pudding bulgur

Pudding bulgur z pomarańczami

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 45 minut (w tym 30 minut gotowania)

koszt to ok. 5 zł

Składniki:

kasza bulgur 140 g

masło klarowane 1 łyżka

mleko 250 ml

woda 150 ml

pomarańcze 4 sztuki

miód 1 łyżka

migdały 15 g

jogurt grecki 2 łyżki

Wykonanie:

Kaszę bulgur mieszamy z masłem, mlekiem i wodą. Gotujemy ok. 30 minut (jeżeli będzie za mało płynu, to w czasie gotowania dolewamy wody).

Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mieszamy z jogurtem greckim. Pomarańcze obieramy i miksujemy z miodem. Pudding bulgur podajemy z pomarańczami i migdałami.

 

Zapisz

Zapisz



  • Coraz więcej widuję ostatnio tej kaszy na blogach, musze spróbować 🙂

  • Swan Swan

    Jakiej grubosci bulgur, drobny czy gruby?

    • Ja użyłam kaszy bulgur z lidla, prawdę powiedziawszy nie wiem czy jest to rodzaj drobny czy gruby. Myślę, że oba się sprawdzą, kasza po prostu musi być lekko rozgotowana 😉

  • Standardowo tylko cynamonu byśmy tam jeszcze dodały 😀 Ale bez niego i tak stworzyłaś przepyszną mieszankę 😀