Pudding Chia z Jagodami

Czasem nie ma czasu, po prostu. W tedy z pomocą przychodzą proste i szybkie puddingi chociażby na bazie nasion chia. Taki Pudding Chia z Jagodami doskonale się nadaje na szybkie śniadanko!

W takie temperatury śniadania czy przekąski wyjmowane z lodówki, gotowe do jedzenia są szczególnie mile widziane. Jakkolwiek pudding chia nie tylko nas ochłodzi, ale również nasyci.

pudding chia z jagodami

Oczywiście na moim blogu pojawiały się już różne wersje puddingu chia, a dzisiaj prezentuję go w wersji chyba najprostszej, ale z dodatkiem jagód. Ach, jagody i chia to na prawdę dobre połączenie. Nie wyobrażam sobie lata bez jagód i jak tylko są dostępne to upycham je gdzie się da, dlatego musiały też wylądować w takiej wersji puddingu chia. Do tego nie ma to jak sięgać po nie na śniadanie.

Ten pudding możecie zrobić z zastosowaniem mleka roślinnego, np. migdałowego <3 lub zwykłego mleka. Pamiętajcie, że nasiona chia pochłoną praktycznie całkowicie wodę, ale smak zostanie 😉

pudding chia z jagodami

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy może mieć dostęp do nasion chia, w sklepach raczej trudno ją dostać, a nawet jeśli to w wysokich cenach. Ja zamawiam nasiona przez internet, gdzie można znaleźć rozsądne ceny. Dodatkowo zamawiam w tedy również inne składniki takie jak ksylitol czy olej kokosowy, których nie mogę znaleźć w lokalnych sklepach. Cena nasion chia może być dyskusyjna, ale ja zauważyłam, że tak na prawdę duże opakowanie starcza mi na prawdę na długo (chia jest bardzo lekka).

Tylko spójrzcie na listę składników. Jak widzicie wiele nie potrzeba, żeby móc zjeść sytą przekąskę. Najlepiej zrobić pudding wieczór wcześniej, a następnego dnia będzie gotowy do wyciągnięcia z lodówki i zajadania.

pudding chia z jagodami

Na pewno już nie raz słyszeliście o zdrowotnych właściwościach chia. Prócz nich, chia pozwala zachować na dłużej uczucie sytości. Lubię taki pudding szczególnie latem, kiedy lekkie, słodkie przekąski sprawdzają się najlepiej. Wystarczy dodatek płatków owsianych, owoców i jest pysznie!

Jeżeli szukacie innych przepisów z nasionami chia to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pudding Chia z Jagodami

ilość:

4 porcje

Składniki:

nasiona chia 150g

mleko roślinne lub zwykłe 600ml

miód 2 łyżki (lub więcej do smaku)

płatki owsiane i jagody do podania

Wykonanie:

Nasiona chia zalewamy mlekiem. Przenosimy do szklanek lub pojemniczków i dodajemy płatki owsiane i owoce. Odstawiamy całość na noc do lodówki.

 

Zapisz

Zapisz



  • Od ponad roku chyba mówię sobie i planuję by spróbować takiego puddingu 🙂 No w końcu muszę upolować te nasiona i sama się przekonać jak smakują, bo wygląda smakowicie 🙂

    • Wiele osób nie lubi chia i szczerze mówiąc sam w sobie pudding może nie smakować, ale dosłodzony miodem i podany z owocami i innymi dodatkami to po prostu poezja, więc polecam! Nawet mój Mąż się przekonał do niego, a nie jest wielkim fanem nowości kulinarnych 😀

  • W upały takie śniadanie rzeczywiście jest idealne 🙂

  • Jagody… uwielbiam! 😉

  • Szybko, konkretnie i na temat. 😉 Na takie zabiegane poranki sprawdzi się idealnie i przy okazji pomoże uniknąć wyjścia o pustym brzuszku 😉

    • Dokładnie! Takie śniadania gwarantują dobre poranki, nieważne czy zabiegane czy spokojne 😉

  • My po prostu uwielbiamy chrupać te nasionka w puddingu! 😀 Z każdymi owocami smakuje pysznie 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo lubię taki pudding 🙂

  • Wygląda obłędnie!

  • Ostatnio głośno o tych nasionach w sieci i zastanawiam się jak to może smakować. Jedno jest pewne – wygląda bardzo ciekawie 😉

    • Smakują…specyficznie 😉 Smak dosyć ciężko opisać, dla jednych spoko, dla innych nie do ścierpienia 😀 warto na pewno spróbować żeby się samemu przekonać (i na pierwszy raz raczej porządnie dosłodzić :D)

  • Takie cuda to ja wcinam o kazdej porze dnia i nocy ;P Sciskance, Daria xxx