Pudding kokosowy z mango

Przepis na lekki, pyszny deser? Nasiona chia, mleczko kokosowe, migdały i mango.

Kokosowy pudding chia smakuje jak deser, ale jest pełnowartościowy i doskonale nadaje się również na śniadanie! Jest bezglutenowy, wegański, pełen zdrowych protein i smakuje jak cudowny deser – jak go nie lubić?! 😀

pudding kokosowy

Kiedy ostatnio zobaczyłam w kuchni lidla ten deser, wiedziałam że muszę go zrobić, bo szczerze stęskniłam się z nasionkami chia i kremowym mleczkiem kokosowym. Połączenie tych dwóch składników to doskonały pomysł. Smakują razem idealnie.

Jak wiecie pozostawienie nasion chia w mleczku kokosowym powoduje, że tworzy się wspaniała konsystencja puddingu. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taką strukturę. Można się nią długo delektować, a z odpowiednimi dodatkami po prostu smakuje znakomicie.

Pudding kokosowy z mango

3 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 10 minut (+ noc w lodówce)

koszt to ok. 20 zł (niestety nie jest to tani deser)

Składniki:

migdały 25 g

mleczko kokosowe 1 puszka

nasiona chia 40 g

mango 1 sztuka

wiórki kokosowe 1 łyżeczka

miód 25 g

Wykonanie:

Migały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Mleczko kokosowe (całe) przenosimy do miseczki i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, aby miało gładką konsystencję).

Do mleczka dodajemy chia, mieszamy a następnie przenosimy do miseczek lub kubeczków. Odstawiamy je na noc. Następnego dnia zdejmujemy skórkę z migdałów.

Na pudding nakładamy kawałeczki mango, wiórki, migdały i polewamy miodem.

 

Zapisz