Puszyste Pankejki Bananowo-Owsiane

Te Puszyste Pankejki Bananowo-Owsiane zrobione są na bazie mąki owsianej, jajek i jogurtu – czyli 3 zdrowych składników, które warto zjeść na śniadanie. Delikatnie podsmażone na małej ilości masła. Idealne dla całej rodziny!

puszyste pankejki

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię słodkie śniadania. Pankejki, muffinki, owsianki. To jest często mój poranny żywioł! Staram się jednak aby były one jak najbardziej zdrowe i pożywne! Liczy się kreatywność i chęć eksperymentowania.

puszyste pankejki

Te puszyste pankejki to znakomity sposób na proste i niesamowicie smaczne śniadanie! Nawet jeżeli nie trzymacie się ściśle jakiejś diety i nie odmawiacie sobie określonych składników, to na pewno Wam posmakują.

Wystarczy je podać z owocami i orzechami (tylko dla smaku ;)).

puszyste pankejki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pankejki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Puszyste Pankejki Bananowo-Owsiane

4 porcje (1 porcja – 4 pankejki, to ok. 335kcal)

Składniki:

jajka 4 sztuki

jogurt naturalny 245g

mąka owsiana (lub zmiksowane płatki owsiane) 215g

miód 1 łyżka

cynamon 1 i 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1 i 1/3 łyżeczki

mleko 20ml

banany 2 sztuki

masło do smażenia

banany i orzechy do podania

Wykonanie:

Jajka miksujemy, a następnie mieszamy z jogurtem, mąką, miodem, cynamonem, sodą, mlekiem i pokrojonymi w cienkie plasterki bananami. Gotową masę wykładamy na rozgrzane masło (mała ilość).

Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 pankejków. Smażymy je po 2-3 minuty z obu stron. Podajemy z owocami i orzechami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



11 thoughts on “Puszyste Pankejki Bananowo-Owsiane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*