Puszyste pankejki z ricottą

Pankejki z ricottą mają prze-puszystą konsystencję i pyszny, kremowy smak. Jeżeli kiedykolwiek wyszły Wam pankejki, które były nijakie albo jeśli po prostu szukacie nowego (lub pierwszego) przepisu na udane placuszki – te puszyste pankejki z ricottą zdecydowanie polecam!

Absolutnie uwielbiam grube, puszyste placuszki! Jedzenie ich sprawia mi dużo przyjemności 🙂

puszyste pankejki

A dodatkowo – jest coś niesamowicie apetycznego w tym wielkim stosiku placuszków. Nic tylko się w nie wgryźć!

Pankejki z ricottą mają pyszny, kremowy smak, puszystą konsystencję i moim zdaniem są zdecydowanie najlepszym typem placuszków. Serek ricotta nadaje im sernikowego smaku, który jest bardzo przyjemny i doskonale pasuje do świeżych owoców i miodu.

Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Puszyste pankejki z ricottą

2 porcje (8 pankejków, 1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 10 minut smażenia)

koszt to ok. 3,50 zł

Składniki:

mąka pszenna 115 g

proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

ricotta 115 g

mleko 75 ml

woda 75 ml

jajko 1 sztuka

olej roślinny do smażenia

jabłko i miód do podania

Wykonanie:

Mąkę pszenną łączymy z pozostałymi składnikami i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 5 minut do odpoczęcia. Na odrobinie rozgrzanego oleju smażymy pankejki po 2-3 minuty z obu stron.

Podajemy ze świeżymi owocami i miodem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • No dobra! Jesteśmy już u Ciebie, bo jakoś blogger nam „zjadł” Twojego bloga xD Dobrze, że nam się zaczęło wydawać dziwne, że na IG jesteś aktywna a na blogu nie xD

    • Z bloggera już bardzo dawno nie korzystałam i nawet nie wiem czy mam tam jeszcze aktywne konto… Ale jestem tutaj i cały czas pracuję nad przepisami 😀

  • Ale smakołyki 🙂

  • Ewa W

    bardzo dobre,

  • Oj, koniecznie muszę wypróbować! Już mi ślinka cieknie!